Valorant Oyun İncelemesi Oyun Kılavuzu Riot Games

VALORANT Oyun Rehberi

VALORANT ile ilgili bilmen gereken temel bilgiler, terimler, ajanlar ve dahası bu haberde. Oynamadan önce göz at, işte Valorant oyun rehberi!

VALORANT, dünyanın birçok ülkesinde bulunan oyuncularla aynı sunucuda eşzamanlı oynanan bir nişancılık oyunu. Oyun, First Light olarak isimlendirilen bir krizin sonrasında yakın gelecekte alternatif bir dünyada geçer. Bu olay tüm dünyayı etkiler, haliyle teknolojide ve siyasette büyük dönüşümlere yol açar.

Ardından dünya çapındaki seçilmiş insanlar, bu kritik krizden kaynaklanan bazı yetenekler kazanmaya başlar. Bu yetenekli kişilerimiz oyunda Radyantlar olarak bilinir. First Light'a cevap olarak, bir gölge organizasyonu dünyanın her yerinden ajanları bir araya getiren VALORANT Protokolü'nü kurar. Bu ajanlar, Radyantlar ve Radiant teknolojisi ile donatılmış diğer kişilerden oluşur ve Spike adlı bir çevresel yıkıcı bomba ile şehirlerin yok edilmesiyle mücadele edilir.

Oyunda birbirinden farklı 19 karakter var. Her karakterin, yani her ajanın da ayrı ayrı özel yetenekleri var. Yapman gereken ise şu; ajanlardan birini seçtikten sonra takımla beraber karşı takıma karşı mücadele etmek ve rakip takım oyuncularını etkisiz hale getirmeye çalışmak.

Nasıl mı yapacaksın? Hazırsan VALORANT rehberimiz başlıyor.

VALORANT'ın yapımcısı kimdir?

VALORANT, 2 Haziran 2020’de Riot Games tarafından yayınlandı ve çok sevildi. 2006 yılında Kaliforniya Üniversitesi'nde oda arkadaşı olan Brandon Beck ve Marc Merrill tarafından Los Angeles California’da kurulan Riot Games, tam üç yıl sonra ilk oyunu olarak League Of Legends'ı piyasaya sürdü. VALORANT çıkmadan önce Riot Games ekibinin başına Anna Donlon ile John Goscicki getirilmiştir ve kadroda değişime gidildi. Riot Games günümüzde çok büyük bir şirket, dünyanın farklı şehirlerinde 23 ofisi bulunuyor ve 2500'den fazla kişi şirket için çalışıyor.

VALORANT nasıl oynanır?

VALORANT 5’li grupların vs attığı bir nişancı oyunu olduğu için saldıran ya da savunan takımlarda yer alırsın. Seçtiğin ajanın özel yetenekleri ve birbirinden özgün silahları var, çeşitli atış teknikleri gerçekleştirebilirsin. Oyunda çeşitli turlar sonucu kazanan takım belli olur. Bu turların sayısı ve oynanış şekli oyunun modlarına göre değişir. Derecesiz, Spike’a Hücum, Rekabete Dayalı ve Ölüm Maçı gibi çeşitli modlarda ajanının yeteneklerini sergileyebilirsin.

Oyuna ilk giriş yapıldığında oyun seni antrenman kampına sokar. Bu antrenman haritasında oyunun bütün detayları sana öğretilip gösterilir. Karakter özellikleri, silah özellikleri gibi bütün işine yarayacak detayları oyun başlangıçta sana öğretir yani, panik yok. 5'er kişilik takımlardan oluşan nişancı oyunumuzda saldırı takımı ve savunma takımı olarak ikiye ayrılırız. Toplamda 25 round oynanan oyunda 13 round'a ilk ulaşan zaferin sahibi olur. Her round başında oyunculara 30 saniyelik bir silah satın alma süresi verilir. Alışveriş tamamlandıktan sonra saldırı takımı "Spike" adlı bombayı haritadaki belli noktalara dikkatli bir şekilde kurmaya çalışır. Savunma takımı ise bu bombanın kurulmasına engel olmaya çalışır. Eğer bomba kurulursa savunma takımı saldırı takımını ortadan kaldırıp kurulan spike'ı imha etmeye çalışır. Başarılı olurlar ise round'u kazanırlar. Oyunun kuralları da CS:GO'ya benzer. Oyunun en iyi özelliklerinden biri ise birbirinden farklı özelliklere sahip, farklı ırklardan ve kültürlerden birçok karakterin olması.

Kısa sürede FPS oyuncuları için vazgeçilmez olan bu oyunda, zamanla silahların görünümü her zamankinden daha teknik olarak değiştirildi ve oyuna farklı grafikler ve farklı karakterler eklendi. Oyunu oynamaya daha uygun hale getirmek adına farklı ülkelerden ve bölgelerden oyuncular için farklı dil seçenekleri geliştirildi. Oyunun para birimi ise Valor Puanı (VP). Ayrıca oyun modundaki ve yarışma modundaki takımların farklı sıralamaları var.

1. Derecesiz/Rekabetçi mod ve kuralları

VALORANT, her biri 5’er oyuncudan oluşan Saldıranlar ve Savunucular diye birbirinden ayrılan iki takıma sahip. Saldıranlar spike'ı patlatabilirse veya karşı takıma süre bitmeden eleyebilirse round kazanır. Savunucular da kurulan spike’ı etkisiz hale getirebilirse veya karşı takımı elimine ederse round kazanmış olur. Bir maç iki yarıdan oluşur ve her yarı 12 round sürer. Saldıranlar ve savunucular yarı bittiğinde yer değiştirir ve totalde 13 round kazanan takım maçı kazanır.

2. Ajan seçimi ve iletişim

Gelelim karşılaşma bulunduğunda ne yapacağımıza... Öncelikle karşılaşma bulunduktan sonra oyun seni bir ajan seçim ekranına gönderir. Bu ekranda yapman gereken şey takımınla iletişime girip strateji geliştirmek ve seçilen stratejiye uygun bir takım kompozisyonu oluşturmaktır. Bu bir takım oyunu, bireysel başarının çok bir etkisi olmayabilir. Bu yüzden takımınla oyun içinde iletişim kurmak aşırı önem taşır.

Velev ki rakiple ilgili takımına bilgi vermedin ve tüm oyun sustun, takımının yenilgisine sebep olursun. Bu bilgiler takım olarak rakip takımın stratejisine karşı bir strateji oluşturmanıza olanak sağlar. Bizden bir tavsiye, oyun içindeyken seslere dikkat et ve sesli sohbeti gereksiz yere kullanmamaya özen göster.

3. Round başlangıcı ve silah seçimi

Her round başında oyuncuya süre verilir. Ne için? Harita üzerinde pozisyon alman, strateji belirlemen, yetenek ve silah satın alman için. Oyunda silahlar ve yetenekleri satın almak için kredi gerekir. Her yarının ilk round'u tabanca round'udur ve her oyuncunun default olarak 800 kredisi bulunur.

Daha sonra düşman öldürme, spike kurma/çözme, round'u kazanma/kaybetme gibi çeşitli koşullara bağlı olarak kredi kazanılır. Oyunda tabanca, tüfek, yakın ve uzak mesafe silahları bulunur ve her silahın fiyatı birbirinden farklıdır.

Oynayış tarzına göre silahını seçmelisin ancak bu seçim esnasında kredilerini tamamen tüketmeni önermeyiz, tutumlu davranman gerekebilir. Bu nedenle takımınla iletişim halinde olmalısın ve satın alım yapacağın round'ları birlikte seçmelisin.

4. Yetenek kullanımı ve oynanış 

Oyunda aim becerisi ve yetenekler bir bütündür diyebiliriz. İyi bir nişancı olabilirsin fakat yeteneklerini doğru kullanmazsan verimli oynayamazsın. Zaten VALORANT'ı da CS:GO'dan ayıran en önemli özelliği içinde barındırdığı yetenekleridir. Açıkçası Riot Games çok başarılı bir League of Legends'ımsı CS:GO yaratmış.

Bizden tavsiye; ister takım stratejisinde ister bireyselde yetenek kullanıyor ol, oynarken mutlaka doğru zamanda yeteneklerini kullanmaya özen göster. Yanlış kullanılmış bir yetenek takımına zarar verebilir veya konumun açığa çıkarabilir, çok dikkatli olmalısın.

Amatör VALORANT oyuncularının oynarken en çok yaptığı hatalardan biri nişangahı yere tutarak yürümek diyebiliriz. Bu hem görüşüne zarar verir hem de rakip önüne çıktığında onu vurmanı zorlaştırır. Nişangahını her zaman gövde/kafa hizasında tutmaya özen göstermelisin.

Koşarak ateş edersen mermilerin hedeften sapar, bu nedenle ateş edeceğin zaman yerinde dur deriz. Ayrıca sürekli koşmak rakiplere nerede olduğun hakkında bilgi vereceğinden sessiz oynaman gereken yerlerde yürümeyi seç.

Kredilerini tutarlı harca ve full satın alım round'larında zırh almayı unutma. Unutma, bu sana ekstra 25/50 (aldığın zırha göre değişir) can sağlar.

VALORANT haritaları hangileridir?

VALORANT'ta toplam sekiz farklı harita bulunur. Üç tanesini beta sürecinden itibaren oynamaya başladığımız haritalarda bulunan spike bölgelerini savunmak ya da ele geçirmek için farklı taktikler geliştirmek mümkün.

Hazırsan hem haritaların temel özelliklerini, hem de bölgelerin temel savunma ve saldırı ipuçlarını senin için yazıyoruz.

1. Bind 

Oyundaki en ilginç mekaniğe sahip harita bu diyebiliriz. İki spike kontrol noktasının bulunduğu Bind’da turların gidişatına göre iki nokta arasında hızlı geçiş yapmak için kullanılabilecek teleportlar mevcut. A Hücre’den A’ya giremiyor musun? Hemen A Işınlayıcı’ya girip B’ye giden B Pencere’ye ulaşabilirsin.

Rakip B Bahçe’ye duvar mı ördü? Hemen B Işınlayıcı’ya girip A’ya giden A Hamam’a ulaşabilirsin, tabii ki geçişler sırasında rakibe ses vermek şartıyla.

2. Haven

VALORANT'ın an itibariyle en büyük haritası Haven. Birçok farklı taktiğin uygulanmasına müsait olan bu haritada üç farklı spike bölgesi yer var. Bunlardan ikisine birer uzun ve birer kısa koridor açılırken, ortadaki bölge yakın mesafeli çatışmalara sahne olur.

Üç bölge olması saldıran takım için avantaj gibi gözükse de savunan takım doğru dağılım ve pozisyon alma sayesinde bu bölgeleri kolayca tutabilir.

3. Split

Split haritasının sahip olduğu iki spike bölgesinin konumlandırılması bu haritanın en ilginç yönü diyebiliriz. Her iki bölgeye direkt geçiş yapılabilirken, haritanın ortasındaki koridordan iki tarafa birden saldırmak mümkün. 

Haritayı ilginç kılan detaylardan biri de dikey yapısı ve bu dikeyliği kullanabilmek için yerleştirilmiş halatlar. Bu halatlar her iki takıma da rotasyon ve sürpriz hamle şansı tanır.

4. Ascent

Oyunun tam sürüme geçişi ile karşımıza çıkan Ascent haritasında iki bölge bulunur. Bölgelerin ikisi de oldukça küçük ve bu nedenle yakın mesafeli çatışmalara uygundur. Haritanın ortasındaki kocaman alan ise hem bölgelere giriş imkanı tanır, hem de maçın gidişatını belirler.

Öte yandan haritada açılır/kapanır iki adet kapı yer alır, ki bu da savunma yapan takıma ekstra bir taktiksel hamle imkanı tanır.

5. Icebox

VALORANT'ın en küçük haritalarından Icebox, adından da tahmin edileceği üzere buz gibi bir atmosfere sahip. Kutup soğuğunun ve buzulların gölgesinde mücadelelere sahne veren haritaya bir kazı alanı ev sahipliği yapar.

Kazı alanının bitişiğine kurulmuş limana yayılan haritada bol bol konteyner bulunması, çok sayıda köşe oluşmasını sağlamış ki bu da maç boyunca her an tetikte olmamız gerektiği anlamına gelir. Haritadaki spike bölgesi sayısı ise iki.

6. Breeze

Breeze, iki spike bölgesi bulunan ve bir orta koridora sahip olan yazlık bir harita. Oldukça açık alanlardan oluşur. Bu yüzden Breeze’deki çatışmalar ve savaşlar çok hızlı gelişebilir.

Fazlaca açık bölgesi bulunan Breeze, keskin nişancıların operator yeteneklerini öne çıkarır. Uzun zamandır VALORANT’a gerçekten rekabeti zıplatacak bir sniper haritası gerekliydi. Breeze, oyuncuların bu ihtiyacını büyük ölçüde karşıladı.

7. Fracture

Bu harita biraz enteresan diyebiliriz. Öncelikle haritanın altında çalışan ip hatları var, senin zamanında rotasyon yapabilmek ve tur bitmeden harita üzerinde hareket etmek için ip hatlarını kullanman gerek. Bu haritanın bir başka özelliği de spike alanına giren çok sayıda boşluk olması... Meali şu, oyun esnasında savunma yapıyorsan düşmanın nereden geldiğini asla gerçekten tahmin edemezsin.

Aynı şekilde, Saldıranlar tarafında, herhangi bir yönden sana doğrultulmuş birden fazla crosshair olabilir. Bu bölgeler üzerinde kontrol sahibi olmaya çalışıyorsan, bu sitelere büyük miktarda kaynak ayrılması gerekecektir. Haritanın şekli ‘H’ şeklinde olduğu için FPS oyuncuları için kafa karıştırıcı olabilir ama aslında birçok fırsat sunar.

Saldıranlar, uygulanması çok fazla çaba gerektirecek olan taktikleri hemen uygulayabilirler. Savunucular, bu taktiği, ortaya çıktıkları yere geri çekilip Saldıranların ip hatlarını kullanarak kolayca kullanabilirler. Bu harita, alanı daha iyi kullananın kazanacağı bir fayda ve taktik savaşına uygun.

8. Pearl

 

Bu harita diğer haritalara nazaran daha özel, çünkü bu harita denizin altında. Haritanın dışı özel bir malzemeyle korunur. Harita üç koridora ve ilgi çekici bir tasarıma sahiptir. Haritanın adının Pearl (inci) olması sebebiyle haritanın belirli kısımlarında inci detaylara yer verilmiştir.

Haritanın hikayesinden kısaca bahsetmek gerekirse; iklim değişikliği felaketiyle sarsılan dünyada Kingdom Industries tarafından bir su altı şehri inşa edilir. Haritanın görünümü de bizlere verilmek istenen o ‘şehir’ havasını yaşatan kafe ve restoranlarla çevrilmiş durumda.

VALORANT ajanları kimdir? 

Herkesin erişimine açık olan VALORANT'ta birbirinden farklı yeteneklere, kişiliklere, geçmişlere ve tarzlara sahip ajanlar yer alır. Oyuna başlayan herkes için beşinin açık, diğerlerinin kilit altında olduğu ajanların yeteneklerinin neler olduğunu bu yazıda bulacaksın.

1. Brimstone 

Brimstone, oyuna yeni başlayan herkesin ilk tercihi olması gereken bir ajan bizce. Neden diye sorarsan, Brimstone'un yetenekleri hem kolay kullanılır, hem de etkili olur. İlk olarak yakıcı özelliği sayesinde kısa süreliğine belli bir zemini alevle kaplar. Takıma hareket alanı sağlayan dumanlı hava sahası ile ayrı ayrı ya da eş zamanlı olarak üç duman bulutu atar. Yere bıraktığı kuvvet işareti sayesinde silahların atış hızını artırır. Ultisi uydu saldırısı ise belli bir alandaki düşmanlara lazerle yüksek miktarda hasar verir.

Millet: ABD

Güçlü yönleri: Haritada koridorların içi dahil her yere smoke atar. Bu sayede düşmanların görüşünü belirli bir süre kısıtlayabilirsin.

Taktikler: Kuvvet İşareti’ni atış hızını arttırmak için kullanabilirsin. Ancak konumlandırdığın yere dikkat et zira senin ve takım arkadaşlarının dışında düşmanların da bu durumdan faydalanabilir.

Yetenekler

  • Yakıcı: Yerde yangın çıkaran bir el bombası atar.
  • Kuvvet İşareti: Kuvvet işaretini fırlatarak oluşan çemberin sınırına girdiğinde atış hızını artırmayı sağlar.

Özel gücü

  • Dumanlı Hava Sahası: Haritada belirli bir yakınlığa uzun süreli gaz bulutu atar.

Süper gücü

  • Uydu Saldırısı: Haritada hedeflenen bir bölgeye birkaç saniye boyunca hasar verir.

2. Viper

Zehirle beslenen ve zehirle öldüren bir ajan olan Viper, fırlattığı asit havuzu ile düşmana hasar veren kimyasal bir alan oluşturur. Atıldığı noktada tur boyunca tekrar tekrar kullanılabilen zehir bulutu düşmana hasar verir. Gaz salgılayan zehir perdesi ile hem görüşü engeller, hem de alan kontrolü sağlar. Ulti yeteneği ise Viper’ın çevresindeki geniş bir alanı kaplayan kimyasal bulut oluşturur ve bu alan düşmana hasar verirken görüşü de kısıtlar.

Millet: ABD

Güçlü yönleri: Süper gücü sayesinde yarattığı zehir bulutunun sınırları içine giren düşmanlar rahatlıkla görülür. Viper içinde durduğu sürece bu bulutun varlığı devam eder.

Taktikler: Sahip olduğun zehir miktarına dikkat et. “Zehir Perdesi” ve “Zehir Bulutu” aynı anda açık olduğu zaman iki kat daha fazla zehir tüketeceğinden sahip olduğun zehir hızlı bir şekilde bitebilir. Çok zor durumda kalmadığınız sürece ikisini aynı anda kullanmamaya özen göster.

Yetenekler

  • Asit Havuzu: Yere çarptığında parçalanan bir kapsül fırlatır. Oluşturduğu kimyasal alanın üstünde duran rakiplerinizi yavaşlatır ve hasar almalarını sağlar.
  • Zehir Bulutu: Zehir bombasını fırlattığında ortaya çıkan zehir bulutunun içinde duran düşmanlara zamanla hasar verirken görüşlerini kısıtlar.

Özel gücü

  • Zehir Perdesi: Bir zehir duvarı oluşturur.

Süper gücü

  • Viper’ın İni: Geniş bir alanı kaplayan zehir bulutu oluşturur. 

3. Omen

Omen, karanlıkta savaş alanını ve düşmanlarını koruma konusunda uzmanlaşmış, gizemlerle dolu bir VALORANT ajanıdır. Yeteneklerinden ikisi, Paranoya ve Karanlık Örtü, görüşü engelleyen ve Omen'e düellolarda ve takım savaşlarında büyük bir avantaj sağlayan menzilli saldırılardır. Omen, bir anının hayali olarak gölgelerde avlanır. Düşmanları kör eder, tarlada ışınlanır ve ardından düşmanı bir sonraki saldırıyı nerede yapacağını öğrenmek için çabalarken paranoyayı ele geçirir.

Millet: Bilinmiyor

Güçlü yönleri: Omen haritada ışınlanır ve düşmanlarını beklemediği bir anda kör eder.

Taktikler: Gizli Adım sayesinde karşı takıma yakalanmadan hareket edebilirsin. Ayrıca Paranoya sayesinde düşmanını kör edebilir ve ardından ani ölümüne sebep olabilirsin.

Yetenekler

  • Paranoya: Kısa süreliğine rakibin görüş menzilini kısıtlar.
  • Gizli Adım: Kısa mesafeli ışınlanma sağlar.

Özel gücü

  • Karanlık Örtü: Görüş kısıtlayan uzun süreli bir gölge küresi oluşturur.

Süper gücü

  • Gölgelerin İçinden: Haritanın herhangi bir yerine ışınlanmayı sağlar.

4. Killjoy

Bu marjinal karakterimiz alan savunma ve saldırı konusunda iyidir. Aslında sızdırıldığı dönemde, resmi karartıldığı ve silüete dönüştürüldüğü için erkeğe benzetildi fakat kadın bir karakter olarak karşımıza sunuldu ve hepimize hoş bir sürpriz oldu.

Bir dahi olarak nitelendirilen Killjoy’un elinde kendi icadı olan ilginç ekipmanlar mevcut. Zemine yerleştirdiği alarm botu, menziline giren düşmanların peşine düşerek patlar ancak Killjoy istediği takdirde geri çağrılır. Yine zemine yerleştirilen taret 180 derecelik bakış açısına giren düşmanlara ateş etmeye başlar. Nanosürü bombası etkinleştirildiği zaman düşmana hasar veren nano robot sürüsünü serbest bırakır. Ulti yeteneği tecrit ise düşmanın hareket kabiliyetini kısıtlar.

Millet: Almanya

Güçlü yönleri: Hem saldırı, hem de savunma bağlamında çok iyi bir ajan.

Taktikler: Savunmadaki meslektaşı Cypher’dan farklı değil, buradaki amaç düşman planlarını çözmek ve onları raylarında durdurmak. Killjoy’un kitiyle ilgili en önemli şey bu Taretler. Ne kadar yakın olduğuna bağlı olarak patlama başına 8, 6 veya 4 hasar ve 180 derecelik sağlıklı bir yarıçap ile bu kuyuları kullanmak her sitenin tamamen geçilmez olmasını sağlayacaktır.

Yetenekler

  • Alarm Botu: Karşıdaki rakiplere hasar veren bir bot ortaya çıkarır. Saldırının yanı sıra menzili içerisinde bulunan rakiplerini savunmasız bırakarak ölümlerini kolaylaştırır.
  • Taret: Karşıdaki rakiplere hasar veren bir taret ortaya çıkarır ve 180 derece açıdaki tüm rakiplere ağır hasarlar vererek rakiplerin kısa süre içerisinde ölümüne sebep olur.

Özel gücü

  • Nanosürü Bombası: Elinde bir bomba belirir ve bombayı rakibe doğru fırlattıktan sonra bir patlama gerçekleşir. Haliyle bu patlama da rakibe ağır hasar verir.

Süper gücü

  • Tecrit: Menzili içerisinde rakip veya rakipler 8 saniye boyunca durdurulur ve 8 saniyenin sonucunda rakiplere hasar veren bir patlama geçirir. Bomba patlamadan önce bir rakip bu cihaza ateş ederse, cihaz etkisiz hale getirilir.

5. Cypher

Düşmanın nerede olduğunu tespit etmek için doğmuş bir ajandır Cypher. Etkili şekilde kullanabilmek için bol antrenman isteyen bu ajanın siber kafes yeteneği sayesinde görüşü engelleyen ve düşmanı içine hapseden dairesel alanlar oluşturulur. Hedef alınan noktaya yerleştirilen gizli kamera sayesinde düşmanları gözlemlemek, hatta işaretleyici iğne atmak mümkün.

Atıldığı noktadan karşıya hat çeken bubi tuzağı, yakalanan rakibi sarsıp görünür kılar. Ulti yeteneği olan nöron hırsızı ise ölen bir rakibi kullanarak diğer düşmanların konumunu ortaya çıkarır.

Millet: Fas

Güçlü yönleri: Tuzakları sayesinde düşmanların görüşünü ve hareketlerini kısıtlar. Süper gücü sayesinde ölen bir düşmanı kullanıp tüm düşmanların yerini tespit edilebilir.

Taktikler: Yerleştirilen tuzakları iyi konumlandırmakta fayda var. Düşman senin tuzaklarını fark etmezse büyük bir avantaj kazanabilirsin.

Yetenekler

  • Bubi Tuzağı: Tuzak yerleştirir. Düşman, tuzağın üzerinden geçtiğinde konumu açığa çıkar ve belirli bir süre sonra da sersemler.
  • Siber Kafes: Rakibinin görüşünü kısıtlayan bir kafes açar. Hem rakibi yavaşlatır hem de görüşünü kısıtlar.

Özel gücü

  • Gizli Kamera: Ateşlenen iğne düşmana geldiğinde düşmanın konumunu gösterir.

Süper gücü

  • Nöron Hırsızı: Ölü bir düşmana yaklaşıp fırlattığı şapkası sayesinde hayatta olan düşmanlarının konumunu öğrenilir.

6. Sova

Farklı özelliklere sahip oklarıyla adeta avcı rolünde bir ajan bu Sova. Oklardan önce bahsedilmesi gereken baykuş drone cihazı ile haritada ufak bir gezintiye çıkmak ve düşmanları işaretleyen iğneler atmak mümkün.

Sova’nın patlayıcı özelliğe sahip Şok Oku atıldığı yerin yakınındaki düşmanlara hasar verir, Keşif Oku saplandığı noktayı gören düşmanları ortaya çıkarır, ultisi olan Avcının Hiddeti ise duvarların içinden geçen oklarla düşmanlara hasar verip onların konumlarını görünür kılar.

Millet: Rus

Güçlü Yönleri: Gönderdiği drone sayesinde düşmanların konumlarını ortaya çıkaran yeteneklere sahip.

Taktikler: Şok Okları takım arkadaşlarını da etkileyebileceğinden yakınlarında fırlatmamaya dikkat et. Onun yerine oklarını saklanan düşmanlarına duvardan sektirerek gönderebilirsin.

Yetenekler

  • Şok Oku: Enerji patlamaları yayıp düşmana zarar veren ok fırlatır.
  • Baykuş Drone: Düşmanların haritadaki yerini ortaya çıkaran bir drone kullanır.

Özel gücü

  • Keşif Oku: Yakındaki düşmanların yerlerini ortaya çıkaran bir ok atar.

Süper gücü

  • Avcının Hiddeti: Duvarları delen ve haritayı dolaşan üç enerji patlaması ateşler.

7. Sage

Sage, oyundaki en etkili destek ajanlarından biridir, belki de birincisidir. Öncelikle bariyer küresi yeteneği sayesinde buzdan bir duvar örerek koridorları kapatabilir. Zeminde etkili olan yavaşlatan küre ile geçiş yollarını buzla kaplar. Hem kendi, hem de takım arkadaşları üzerinde kullanabildiği can küresi ile iyileştirme sağlar.

En çarpıcı yeteneği diriliş sayesinde ise ölen bir takım arkadaşının cesedini hedef alarak onu yeniden hayata döndürür.

Millet: Çin

Güçlü yönleri: Takım arkadaşlarını iyileştirerek onları hayatta tutar. Ölen bir takım arkadaşını yeniden canlandırır.

Taktikler: Takımınla gezmeye dikkat et. Bir takım arkadaşın hasar aldığında onu anında iyileştirebilir veya öldüğünde ise geri canlandırabilirsin.

Yetenekler

  • Yavaş Küre: Yere temas ettiğinde patlayarak bir süre yerde kalan ve o alandaki oyuncuları yavaşlatan bir küre atar.
  • Bariyer Küresi: Büyük, geçilmez bir duvar oluşturur.

Özel gücü

  • Can Küresi: Seni veya bir takım arkadaşını birkaç saniye içinde iyileştirir.

Süper gücü

  • Diriliş: Takım arkadaşını geri canlandırır.

8. Phoenix

Oynaması en eğlenceli karakterlerden biri Phoenix ancak onu etkili şekilde kullanmak için biraz pratik gerekir. Düellocu rolündeki bu karakterin ördüğü ateşten duvar ile hem görüş engellenir, hem de duvara temas eden düşmana hasar verilir. Sola ve sağa fırlatılabilen falso ile düşmanlar kısa süreliğine kör edilirken, atıldığı zeminde belli bir süre kalarak düşmana hasar veren yakar top düşmanı durdurmak için birebir.

Phoenix’i eğlenceli kılan Yakardöner ultisi ise kontrol edilebilir bir klon yaratarak kısa süreliğine adeta iki kişilik oynamayı mümkün kılar.

Millet: Birleşik Krallık

Güçlü yönleri: Düşman, Phoenix’in çıkardığı ateşten alanın üzerindeyken hasar görür, Phoenix bu alanın üzerindeyken iyileşme kazanır.

Taktikler: Köşelerden falsolu flaşlar atarak kaçmaya çalışan rakiplerini kör edebilirsin. Ayrıca Ateşten Duvar’ı nasıl sağa veya sola bükeceğinizi öğrenmek sana hem saldırırken hem de savunma yaparken avantaj sağlar. 

Yetenekler

  • Ateşten Duvar: İçinden geçenlerin görüşünü engellerken aynı zamanda canlarını azaltan ateşten bir duvar açmanızı sağlar.
  • Falso: Fırlatıldıktan kısa bir süre sonra patlayan bir işaret küresi fırlatır.

Özel gücü

  • Yakar Top: Yere temas ettiği anda veya ufak bir gecikmenin ardından patlayan ve küçük bir alanı kaplayan ateş topu fırlatır.

Süper gücü

  • Yakardöner: Phoenix’in o an bulunduğu konumu işaretler ve bir klonunu oluşturur. Zamanlayıcının süresi dolunca veya öldürülürsen seni ilk işaretlediğin konumda canın dolmuş bir şekilde yeniden canlandırır.

9. Jett

Oyundaki en hareketli karakter olan Jett’i kontrol edebilmek ve etkili kullanabilmek uzmanlık gerektirir, bu yüzden başlangıçta Jett oynamak zor gelebilir. Jett'e hareket kabiliyeti veren özelliklerden Hafifle ile havaya sıçramak, Rüzgar Gibi ile hareket edilen yöne ya da ileriye atılmak mümkün. Bu özellikler rakibin görüşünü engelleyen duman bulutu ile beraber kullanıldığında bayağı etkili olur.

Jett’in ultisi olan Keskin Fırtına ise ona fırlatılabilir beş bıçak verir. Bıçaklar tek tek ya da topluca atılabilir ve bir düşmanı öldürünce yenilenir. Nişan alma kabiliyetine fazlasıyla güvenenler için ideal bir ajandır.

Millet: Güney Kore

Güçlü yönleri: Jett, anlık olarak hızlı bir şekilde yer değiştirebilir. Yetenekleri sayesinde kutuların, duvarların veya herhangi bir şeyin üzerine hızlıca çıkmayı sağlar.

Taktikler: Jett oynarken bütün yeteneklerini kombinleyerek oynaman çok önemli, Jett'i zor yapan da bu. Rakibinin seni görmemesi için “Rüzgar Gibi” ile hızlıca ilerleyerek rakibine saldırdıktan sonra “Duman Bulutu” ile hem rakibinin görüşünü kısıtlayabilirsin hem de açı değiştirerek rakibini gafil avlayabilirsin.

Yetenekler

  • Duman Bulutu: Kısa süreliğine bir duman bulutu yaratır.
  • Hafifle: Havada belirli bir süre asılı kalmayı sağlar.

Özel gücü

  • Rüzgar Gibi: İleri doğru hızlıca atılmayı sağlar.

Süper gücü

  • Keskin Fırtına: Hepsini aynı anda veya teker teker atabileceğin 5 bıçak verir. Bıçakla düşmanın kafasından vurduğunda bıçaklar yenilenir.

10. Reyna

Tam anlamıyla bir “ruh emici” olan Reyna, Sömür ile öldürdüğü düşmanların kısa süreliğine geride bıraktıkları ruh kürelerini tüketerek canını yeniler, ki ultisi aktifken bu otomatik olarak gerçekleşir. Bir diğer yeteneği Azlet ile ruh küresi tüketerek kısa süreliğine silahını bırakır, saydamlaşır ve kurşun geçirmez olur ki yine ultisi aktifken tamamen görünmez olur.

Görüşü engelleme amaçlı Kem Göz yeteneği sayesinde kuşandığı küreyi ileri doğru fırlatıp küreye bakan düşmanların uzağı görmesini engeller. Ulti yeteneği İmparatoriçe ise belli bir süreliğine ateş etme ve şarjör yenileme hızını artırır, düşman öldürdükçe de yeteneğin süresini yeniler.

Millet: Meksika

Güçlü yönleri: Reyna düşmanlarını öldürdüğünde düşen ruh kürelerini kullanır. Bu küreleri kendini iyileştirmek, hasar görmekten kaçınmak ve görünmez olmak için kullanabilir. Ultisi sayesinde silahları kuşanma, doldurma ve ateşleme hızı artar ve rakiplerine karşı avantaj sağlar.

Taktikler: Koridorlara girmeden Kem Göz yeteneğiyle havada asılı kalan mor bir göz fırlatıp düşmanlarının görüşünü kısıtlayarak rahatlıkla gafil avlayabilirsin.

Pasifi

  • Ruh Hasadı: Reyna’nın öldürdüğü düşmanlar, arkalarında 3 saniyeliğine ruh küreleri bırakır.

Yetenekler

  • Kem Göz: Fırlattığı göze bakan tüm düşmanların görüşünü kısıtlar.
  • Sömür: Ele geçirilen ruh küresini kullanır ve can yeniler.

Özel gücü

  • Azlet: Ruh küresini kullanarak kısa süreliğine saydamlaşır. İmparatoriçe etkinse aynı zamanda görünmez olur.

Süper gücü

  • İmparatoriçe: Silahları kuşanma, doldurma ve ateşleme hızını artırır.

11. Raze

Oyunun kapalı beta sürecinde en çok tartışma yaratan ajan Raze olmuştu, bunun nedeni ise VALORANT'ın temel yapısına aykırı özellikleriydi. Gelelim Raze'in tartışma konusu olan yeteneklerine... Tamamı hasar vermeye yönelik yeteneklere sahip Raze’in patlayıcı çantası düşmana hasar verirken, kendisini yukarı fırlatır. Kullanım şekli kısıtlanan renk tesirli bomba ile düşmanlar kolayca avlanır.

Gördüğü düşmana odaklanan ve vurulmadığı takdirde kolayca skor alabilen Bombot yüzünden rakipler paniğe kapılabilir. Ultisi ise bir hamlede “ace” aldırabilen Nefes Kesen (roketatar) ki tüm bu özellikler bir araya geldiğinde oynaması en kolay karakterlerden biri sayılabilir Raze.

Millet: Brezilya

Güçlü yönleri: Düşmanların hareketlerini belirleyip saldırır. Ultisinin alanı çok büyüktür.

Taktikler: Koridorlara girmeden önce bomba atarak koridoru rahatlıkla temizleyebilirsin. Ayrıca bombaları düşmanın görüşüne girmeden sektirerek de atabilirsin.

Yetenekler

  • Patlayıcı Çanta: Rakibe hasar vermek ve kendini zıplatmak için kullanılır.
  • Bombot: Yollanılan robot, düşmanı gördüğü zaman üstüne doğru hızla ilerler ve bir anda patlar.

Özel gücü

  • Renk Tesirli Bomba: Patladıktan sonra kendini birkaç küçük parçaya bölüp tekrar patlayan bir bomba fırlatır.

Süper gücü

  • Nefes Kesen: Temas ettiğinde büyük alan hasarı veren bir roket fırlatır.

12. Breach

Tüm yetenekleriyle düşmanları sersemletmeyi amaçlayan bir ajan olan Breach’in Gözkamaştıran yeteneği sayesinde duvarların içinden geçen bir patlama oluşturup düşmanları kör etmek mümkün. Benzer şekilde kullanılan Artçı Sarsıntı ile etki alanı içindeki düşmanlara hasar verilir.

Fay Hattı yeteneği, etki alanı ve alan hattı üstündeki tüm oyuncuları sarsarak sersemletir. Breach’in ultisi Zelzele ise koni biçimindeki bir alanda düşmanları sarsar ve havaya savurur.

Millet: İsveç

Güçlü yönleri: Yetenekleri sayesinde düşmanı rahatlıkla püskürterek takım arkadaşlarına kolaylık sağlar. Aynı zamanda düşmanları sersemletip kör ederek hareketlerini kısıtlar.

Taktikler: Bu ajanın yetenekleri ekibin geri kalanını tamamlayacak şekilde tasarlandığı için takım arkadaşlarınla birlikte hareket etmeye dikkat et.

Yetenekler

  • Artçı Sarsıntı: Bir duvar yüzeyine ateş ettiğinde o alandaki düşmanlara büyük bir hasar verir.
  • Gözkamaştıran: Duvarın arkasında gizlenen düşmanları kör eder.

Özel gücü

  • Fay Hattı: Güçlü bir yer sarsıntısı yaratır.

Süper gücü

  • Zelzele: Yetenek alanının içerisindeki düşmanları etkileyen büyük bir deprem yaratır.

13. Skye

Avustralya’dan gelen Skye’ın en büyük yardımcısı, beraberinde getirdiği vahşi hayvanlarıdır. Bir Tazmanya kaplanını kontrol ettiği Av Peşinde yeteneği ile ileri atılarak düşmana hasar verir. Hedef alınan noktaya doğru yol alan bir şahin gönderdiği Kılavuz Işık sayesinde düşmanı kör eden bir patlama gerçekleştirir.

Belli bir menzilde etkili olan Doğanın Şifası ile takım arkadaşlarını iyileştiriyor. Ulti yeteneği İzsürenler ise en yakınındaki üç düşmana onların görüşünü kısıtlayan izsüren göndermesini sağlıyor.

Millet: Avustralya

Güçlü yönleri: Nişangahının doğrultulduğu yeri hedef alarak dışarı gönderdiğin şahini doğru noktada kontrol edebilir ve patlatabilirsin. İlk başta kontrol etmek zor olabilir, ancak bu gerçekten benzersiz açılardan nişan almana izin verir.

Taktikler: Bu ajanın yetenekleri ekibin geri kalanını tamamlayacak şekilde tasarlandığı için takım arkadaşlarınla birlikte hareket etmeye dikkat et.

Yetenekler

  • Av Peşinde: Sadece rakibin yerini tespit etmek için kullanılması gereken bir yetenektir. Bir alan korurken ya da alana girerken uzun koridorları geçmek oldukça tehlikelidir. Bu yetenek ile kurt formuna dönüşüp etrafı kolaçan edebilirsin.
  • Kılavuz Işık: Bu Skye'in imza yeteneğidir, oyunda eğimli bir flash frag saldırısı yaratır. Bu yeteneği benzersiz kılan da krediler ve maliyetidir. Her biri yalnızca 100 krediden oluşan üç adet alabilirsin.

Özel gücü

  • Doğanın Şifası: Bu yeteneği kullanırken bütün takım arkadaşlarına tesir edecek bir pozisyonda olduğundan emin olman lazım. C yeteneğini takım savaşları sırasında kullanamazsın. Bu yeteneğin bir yoğunlaşma süresi olduğundan güvenli bir alanda kullanman gerek .

Süper gücü

  • İzsürenler: 3 tane İzsüren gönderen bu ulti, rakiplerin nerede olduğuna dair sana info verir. Yani direkt rakibi bulmaya yönelik bir yetenektir. 

14. Yoru

Yoru’nun uzmanlığı düşmanlarını farklı şekillerde kandırabilmesi diyebiliriz. Yoru, bir boyut parçacığını koparıp fırlattığı Kör Nokta ile düşmanlarını kör eder. Bir boyut geçidi küresi kuşandığı Çatkapı ile küreyi konumlandırdığı yere ışınlanır.

Düşmanları kandırmak için kullandığı Fake At ile istediği yöne ve noktaya doğru ayak sesi çıkmasını sağlar. Ulti yeteneği Boyutlararası Geçiş ise onu düşmanları tarafından hem görünmez, hem de etkilenmez hale getirir.

Millet: Japonya

Güçlü yönleri: Yoru’nun yetenekleri, onun fark edilmeden düşman bölgesine girmesini ve dikkatler dağıldığında rakiplerini indirmesini sağlar.

Taktikler: Yoru’nun Fake At kopyası gibi davranarak rakipleri tarafından vurulmadan yanlarına kadar gel. Yem sadece ileri doğru gidebildiği için fareni oynatmadan sadece ileri tuşuna basarak rakiplerine yaklaş ve beklemedikleri bir anda da onları öldür.

Yetenekler

  • Kör Nokta: Esasen Breach, Skye ve Phoenix’in flaşlarına çok benzeyen bir flaştır bu. Sage’in sahip olduğu gibi boyutlar arası bir küre olarak başlar ve Yoru, düşmanlarını parlatmak için bunları sert bir yüzeye fırlatır. Mavi renkli bir flaşa dönüşmeden önce yüzeyin üzerinde seker.
  • Çatkapı/Ağ Çökmesi: Bir portalı belirli bir konuma bağlayabilir veya belirli bir yola ayarlayabilirsin. Yeteneği donattıktan sonra, bir duvar tarafından engellenene kadar ilerlemeye başlayacak bir portal için bir “bağlantı” ayarlamak için “ateş” düğmesine basabilirsin. Aksi takdirde, ipi harita üzerinde belirli bir noktaya yerleştirmek için “alt-ateş” e basabilirsin.

Özel gücü

  • Fake At: Bu yetenek ajanın düşmanları şaşırtmak için bir rotaya doğru sahte ayak izleri bırakmasına izin verir. Bu yeteneği iki farklı şekilde kullanabilirsin. Yeteneği donattıktan sonra, sahte ayak seslerini anında etkinleştirmek için “ateş” düğmesine basabilirsin. Aksi takdirde, tıpkı Killjoy’un bataklık bombalarına benzer şekilde, “alt ateş” düğmenizle ayak sesleri için bir başlangıç ​​noktası yerleştirebilir ve daha sonra onu uzaktan etkinleştirebilirsin.

Süper gücü

  • Boyutlararası Geçiş/Boyut Kayması: Boyutsal Kayma, Yoru’nun ultisidir ve onu belirli bir süre boyunca görünmez ve zarar görmez kılan bir çift çok boyutlu maske ile donatır. Bu aktifken, Yoru haritanın herhangi bir yerine gerçekten hızlı bir şekilde gidebilir, ancak düşmanlar aracıyı göremez veya ateş edemez.

15. Astra

Astra kozmosun enerjisini kullanarak savaş meydanlarını lehine kullanabilir. Astral yolcu halindeyken Nova Darbesi sayesinde etki alanındaki düşmanları sersemletir, yıldız bulutu ile görüşü engelleyen küreler yaratır, çekim alanı ile düşmanları içine çeken bir alan oluşturur.

Tüm yetenekleri gibi yine Astral Yolcu halindeyken kullanabildiği ulti yeteneği Kozmik Bölme ise istenen iki nokta arasına hem kurşunları engelleyen, hem de sesi bastıran bir duvar çeker.

Millet: Gana

Güçlü yönleri: Astra’nın en güçlü özelliği ultisidir. Viper benzeri bir ultiye sahip olan Astra, mermileri engellerken büyük ölçüde sesleri azaltır.

Taktikler: Yıldız üzerinde F tuşunu kullan, bir gecikmeden sonra yıldızı yeni bir konuma yerleştirmek için geri getir. Dağılma, geri dönmeden önce Yıldız’ın bulunduğu yerde kısa süreliğine sahte bir bulut oluşturur.

Yetenekler

  • Yerçekim Kuyusu: C tuşu üzerinde konumlanacak olan bu yetenek yerleştirildiği alana bir kara delik açar. Astra’nın yerçekimi kuyusu, yaklaşık 3-4 saniye içinde yakındaki rakipleri ve müttefikleri kendine doğru çeker. Böylece bu etkiye yakalananlar savunmasız hale gelir ve ekstra hasar alır.
  • Nova Darbesi: NQ tuşu üzerinden kullanılabilecek bu yetenek bir sersemletmedir. Bunu kullanmadan önce de 2 saniye yeteneğin şarj olması gerekir.

Özel gücü

  • Nebula: Bir smoke aslında. Oyuncunun seçtiği bir alana 15 saniye süren bir smoke oluşur. 

Süper gücü

  • Kozmik Bölme: Astra’nın ultisini etkinleştirmek için gereken ulti puanı biraz fazla çünkü tam 7 tane ulti puanı gerekir. Astral forma girdikten sonra haritada Kozmik Bölünmenin iki ucunu seçmemiz gerekir. Ardından seçtiğimiz yerler arasında görkemli bir duvar oluşur. Bu duvar görüşü, mermileri tamamen engeller ve sesleri büyük ölçüde sömürür.

16. KAY/O

KAY/O, tek bir amaç için yapılmış bir savaş makinesidir: radyantları etkisiz hale getirmek. Düşman yeteneklerini bastırma gücü, rakiplerinin savaşma kapasitesini sekteye uğratarak, onu ve müttefiklerini nihai üstünlüğü güvence altına alır.

Bir Öncü olarak katılan KAY/O‘nun rakiplerinin yeteneklerini bastırdığı, onları tamamen geçersiz kıldığı bilinir. Belirli bir Site’ı ele geçirmek için KAY/O’nun tek yapması gereken, düşmanların kendi yeteneklerini kullanmasını engelleyecek özel bıçak yeteneğidir.

Millet: Bilinmiyor

Güçlü yönleri: KAY/O aşırı yüklüyken savaş stim’i kazanır.

Taktikler: KAY/O aşırı yük altındayken öldürülürse yere düşer ve istikrarsız bir duruma girerek müttefiklerin çekirdeğini stabilize etmesine ve onu canlandırmasına izin verir.

Yetenekler

  • Flaş/Bellek: KAY/O, fırlatıldığında çarptığı ilk yüzeye yapışan bir bastırma bıçağına sahiptir. Bıçak daha sonra sarılır ve patlama yarıçapına yakalanan herkesi bastırarak yeteneklerini işe yaramaz hale getirir.
  • SIFIR/Noktası: KAY/O, fırlatıldıktan sonra patlayan ve görüş alanındaki rakipleri kör eden bir flaş bombası kuşanır. Sağ tıklamak 1 saniye sonra patlayacak şarjlı bir flaş atar, sol tıklamak ise flaşı 1,6 saniye içinde patlatır.

Özel gücü

  • PARÇA/Tesirli: KAY/O, fırlatıldığında zemine yapışan bir patlayıcı parça kuşanır. Parça birden çok kez patlar ve her patlamada merkezde neredeyse ölümcül hasar verir.

Süper gücü

  • İPTAL/Komut: KAY/O'yu güçlendiren ve bulunduğu yerden büyük enerji darbelerinin yayılmasına neden olan polarize Radyanit enerjisiyle anında aşırı yüklenir. Bu darbelerle vurulan düşmanlar kısa süreliğine bastırılır. Bu Ultimate, ajana bir Savaş Uyarısı (Combat Stim) güçlendirmesi vermenin yanı sıra çok ilginç bir pasif yeteneğe sahiptir. KAY/O bu durumdayken öldürülürse, "dengesiz duruma" girer ve bir takım arkadaşı tarafından yeniden canlandırılabilir ve her turda ekstra bir karar verme düzeni eklenir.

17. Chamber

Chamber yeni bir gözcü Ajandır, yani takımına fazladan yarar sağlar ve sadece bunun bir kısmını kullanabilmek için rakiplerinin katletmesi gerekir. Ulti yeteneği düşmanları tek atışta öldüren ve ölen oyuncuların etrafındaki rakipleri yavaşlatan bir keskin nişancı tüfeğini ortaya çıkarır. 

Millet: Fransız

Güçlü yönleri: Chamber, ultisi ile tüfekle vurduğu her oyuncu tek bir atışta öldürür. Bir düşman öldürüldüğünde ise düşmanın etrafında kalanları yavaşlatan bir alan ortaya çıkar.

Taktikler: C yeteneği ile düşmanları uzaktan tarayacak bir tuzak yerleştir. Unutma, görünür bir düşman menzile girdiğinde kurulan tuzak geri sayıma giriyor ve ardından etrafındaki zemini sarsarak alanda bulunan oyuncuları yavaşlatır.

Yetenekler

  • Kelle Avcısı: Bu yetenekle birlikte Chamber büyük bir tabancayı kuşanır. Sağ tıkla birlikte tabancadan nişan alınabilir.
  • Buluşma: İki ışınlanma noktası yerleştirir. Yerdeyken ve bir ışınlanma noktasına yakınken yeteneğini yeniden kullanarak yerleştirdiği diğer ışınlanma noktasına ışınlanır. Işınlanma noktaları yerden alınıp yeniden yerleştirilebilir.

Özel gücü

  • Kartvizit: Düşmanları tarayacak bir tuzak yerleştirir. Görünür olan bir düşman tuzağın menziline girdiğinde tuzak geri sayıma giriyor ve ardından etrafındaki zemini sarsar. Bu alanda bulunan oyuncular yavaşlar.

Süper gücü

  • Keskin Tarz: Güçlü ve özel bir keskin nişancı tüfeği kuşanır ve bu tüfekle vurulan her oyuncu tek atışla ölür. Bir düşman öldürüldüğünde düşmanın etrafında içinde kalanları yavaşlatan bir alan oluşur.

18. Neon

Filipinli Ajan Neon, şoke edici bir hızla öne atılır ve bedeninin ürettiği biyoelektrik dalgalarını düşmanların üstüne salar. Düşmanları gafil avlamak için yarışırcasına koşar ve hepsini yıldırım hızıyla indirir. Neon, hızlı koşma yeteneğiyle düşmanları geride bırakan ve silahlı çatışmalardan kaçmak için yerde kayabilen bir ajandır. Ayrıca duvarlardan sekip düştüğü alana hasar veren bir elektrikli top fırlattığını da görebilirsin.

Millet: Filipinler

Güçlü yönleri: Gücü yüksek olan Neon hareket doğruluğu ile ölümcül bir yıldırım gibi elinden çıkan ışın ile öldürür. Her öldürme de yani skorda süre sıfırlanır.

Taktikler: Neon, kısa bir süre içinde tam gücünü ve hızını şarj ederse ateşle.

Yetenekler

  • Yüksek Devir: Bu yeteneği aktif ettiğin an ajan elinden silahını bırakır, fakat koşu hızında ciddi bir fark oluşur. Yaklaşık 1.5-2 kat gibi bir hıza ulaşırsın, bu sayede bölgeler arasında rahat bir şekilde geçiş yapabilirsin. Aynı zamanda koşarken sağ tıkladığında zaman kayabilirsin. Yalnız bu kayma yeteneği tek sefer ile sınırlandırıldığı için yeniden kullanmak için rakip takımdan iki kişiyi öldürmelisin.
  • Elektro Ok: Ok, yere düşmeden önce duvardan iki kez sekebilir. Düştüğü yere ve çarptığı duvarın dikey doğrultusunda sarsıcı bir alan oluşturur. Alanın büyüklüğü, KAY/O’nun el bombası ile aynı büyüklükte bir alan yaratır, fakat sarsıcı bir alan olduğu için zarar vermez. Neon, bu ok ile bölgelere giriş yaparken büyük bir avantaj sağlayabilir.

Özel gücü

  • Hız Şeridi: Phoenix’in C yeteneği ile görünürde birebir aynı diyebiliriz. Ancak temelde 3 farkı vardır. İlk farkı, iki tarafına da duvar açabilirsin. İkinci farkı, duvara yön veremezsin. Üçüncü ve sonuncu farkı ise canın dolmaz, yani tamamen bölgeye giriş amaçlı bir yetenektir.

Süper gücü

  • Enerji Patlaması: Neon, bu ultisi sayesinde hızlıca koşmaya ve parmaklarının ucundan elektrik saçmaya başlar. Zıplamadığın sürece bu elektrikler asla sekmez. Bize sorarsan, kullanması en zevkli ultilerden biri.

19. Fade

Öncü rolündeki Breach, KAY/O, Skye ve Sova dörtlüsünün arasına katılan Fade’in yetenek yelpazesi adeta "kabus" temasına sahip. Yeteneklerin her biri haritada karanlık izler bırakır ve düşmanları fazlasıyla tedirgin eder. Fade, rakiplerinin korkularını onlara karşı kullanarak hareketlerini ve görüşlerini kısıtlayan güçlü bir Türk ajandır.

Karakter özellikleri olarak korkusuz ve iyi derecede araştırma ve bilgi sızdırma özelliklerini gördüğümüz Fade'in dış görünümü ise Türk oyuncuların beğenisini kazanmıştır. Fade, Van kedisi gibi farklı göz renklerine sahip ve kınalı elleri vardır. Fade'in Türk kahvesi içmesi ve lokum yemesi, nazar boncuğuna sahip olması ve daha pek çok farklı özellikle Türk olduğunu hemen belli eder.

Millet: Türkiye

Güçlü yönleri: Özellikle istihbarat için tercih edilenSova’ya alternatif bir seçenek olan Fade, yetenekleriyle Sova’ya göre çok daha agresif bir ajandır. Yeteneklerin her biri haritada karanlık izler bırakır ve düşmanları fazlasıyla tedirgin eder.

Taktikler: Önce Musallat, ardından Ecel yeteneğini kullanmak, Fade’in yetenekleri için bir kombo oluşturmanın harika bir yoludur.

Yetenekler

  • Musallat: Düşmanların yerini ortaya çıkaran Musallat’ı kuşandıktan sonra belli bir noktaya nişan alarak fırlatmak gerekir. Hedeflenen noktaya giden küre daha sonra inişe geçer ve yere indiğinde etkinleşir. Bu noktada görüş menzili içindeki düşmanların yerini gösteren küre vurularak yok edilebilir.
  • Mıhla: Düşmanları belli bir alana bu yetenek ile hapsetmek mümkün. Yetenek seçildikten sonra ateş ederek kullanılır, gönderilen mürekkep küresi belli bir süre içinde yere iner ve patlayarak etrafa yayılır. Bu alan içinde kalan düşmanlar ise sağır olup alan içine hapsolur.

Özel gücü

  • Ecel: Rakip görüşünü kısıtlayan bir yetenektir. Koni şeklindeki görüş alanında yer alan bir düşmana ya da düşmanın bıraktığı ize kilitlenen Ecel, hedefin peşine takılır ve yakaladığı takdirde onun görüşünü kısıtlar.

Süper gücü

  • Gece Karanlığı: Fade’in bu ultisi için tam anlamıyla korkunun hayat bulmuş hali denebilir. Fade Gece Karanlığı yeteneğini kuşandıktan sonra ateş ederek duvarların içinden geçebilen bir kabus enerjisi gönderir, bu da düşmana doğru ilerleyen bir iz oluşturarak hem onu sağır eder, hem de onda çürümeye neden olur.

BONUS: Harbor

Riot Games, akıllara durgunluk veren su bükme yeteneklerine sahip en yeni VALORANT ajanı olan Harbor'ı resmen tanıttı. Oyunun kadrosuna en son eklenen ve kontrol uzmanı olarak oynanan Harbor, Hindistan’dan gelen ve suyu manipüle etme yeteneğine sahip bir kontrol ajanıdır. Harbor iş üstündeyken bulduğu ve kendisini hedef haline getiren kadim bir teknolojiyi kullanır.

Yeni ajanımız hakkında ayrıntılı bir araştırma yaptık, kendisi hakkında daha fazla bilgi öğrenmek için buraya tıklaman yeterli.

Millet: Hindistan

Güçlü yönleri: Post-plant için oluşturulan takım kompozisyonları için bir anti ajandır.

Taktikler: Taşkın yeteneğini kullanırken duvar tam oluşmadan tekrar C (Çağlayan) basarsan duvar gittiği yere kadar oluşur. Yeteneğin 40 saniye bekleme süresi vardır ve duvardan geçmeye çalışan oyuncular yavaşlar.

Yetenekler

  • Taşkın: Harbor’ın kendine özgü bu imza yeteneği, taşıdığı eski teknolojiyi kullanarak bir su duvarı yaratmasına olanak tanır. Ardından, dalgayı zemin boyunca oluşturabilir, ancak dalganın yönü, mouse’un sol tıkı tutularak yön verilebilir ve hareket ettirilebilir. Duvar tam oluşmadan tekrar C basarsanız duvar gittiği yere kadar oluşur. Yeteneğin 40 saniye bekleme süresi vardır ve duvardan geçmeye çalışan oyuncular yavaşlar.
  • Dalgakıran: Harbor’a müttefiklerini koruma yeteneği verir. Smoke benzeri yetenek düşmanlardan gelen mermileri engelleyeceğinden, ajan suyunu takım arkadaşlarını korumak için kullanır. Dalgakıran yeteneği, yere çarptığında etkinleşir. Yetenek hem aniden hem de düzenli olarak atılabilir.

Özel gücü

  • Çağlayan: Taşkın’a benzer şekilde, vurulduklarında düşmanları yavaşlatan küçük bir su duvarı oluşturmasına izin verecektir. Ancak Çağlayan duvarlardan geçebilir ve kullanım sırasında durdurulabilir.

Süper gücü

  • Kaynama Noktası: Ajana antik eşyanın tüm gücünü kuşanmasına izin verir. Kaynama Noktası, Harbor’ın büyük bir alanda gayzer havuzu oluşturmasına olanak tanır ve küçük su çemberleriyle gelen bu dalgalara yakalanan rakipler ardışık sarsıntılarla sersemler.

VALORANT ajanlarının özellikleri nelerdir? 

Riot Games’in oyundaki tüm ajanlar için belirlediği dört rol vardır. Oynanış tarzı nedeniyle bir ajanın birden fazla rol üstlenebileceğini unutma.

1. Düellocu 

Tüm düellocu ajanların yetenek setleri diğer ajanlara göre daha saldırgan ve agresiftir. Bu roldeki ajanlar, takımlarının gitmek istediği bölgelere liderlik eder.

Jett, Reyna, Raze, Phoenix, Neon ve Yoru oyundaki ana düellocu ajanlardır. Ancak son zamanlarda Chamber gibi ışınlanma yeteneği bulunan bazı ajanlar da düellocu rolünde görev yapabilmektedir.

2. Öncü

Öncüler, bir silahlı çatışma patlak verdiğinde, rakibin yerini belirlemek ve takımlarına taktiksel avantaj sağlamak için tasarlanmış yeteneklere sahiptir.

Sova, Fade, KAY/O, Skye, Breach öncü rolünde oynayabileceğiniz temel ajanlardır.

3. Gözcü

Gözcülerin görevi bulundukları bölgelerin kontrolünü sağlamak ve savunmasını sağlamak için tasarlanmıştır. Cypher, Killjoy, Chamber, Sage oynayabileceğiniz Gözcü ajanlarıdır.

Özellikle Sage, yetenek seti sayesinde hem takım arkadaşlarını canlandırabilen ve iyileştirebilen hem de bölgeleri engellemek için duvarlar kurabildiği için alınması gereken harika bir gözcü ajanlardan biridir.

4. Kontrol Uzmanı

Savaş alanının kontrolünü ele almak ve çatışmalarda takımına güven vermek istiyorsan, kontrol uzmanı rolü senin için uygun.

Kontrol uzmanları, sislerle belirli konumları kapatarak ve düşman takımı rahatsız ederek takım stratejilerinde kilit rollerden biridir. Brimstone, Astra, Viper, Omen ve Harbor temel kontrol uzmanı ajanlarıdır.

VALORANT silahları nelerdir? 

Tier 1

1. Phantom (Tüfek) 

CS:GO oynayanların M4A1-S isimli silaha benzetebilecekleri Phantom, susturuculu bir otomatik tüfek. Susturuculu olmasının yerinizi gizlemesi dışında farklı avantajları da bulunur. Bunlardan biri, silahın tepmesini azaltmasıdır.

Phantom, düşük tepmesinin yanı sıra güçlü bir silah olduğu için VALORANT’ın en gözde silahlarından biridir. Ayrıca bu silahla düşmanı kafadan vurursan, rakibinin nişan almasını zorlaştıran bir etki bırakırsın.

2. Vandal (Tüfek)

Aynı Phantom gibi, Vandal da CS:GO oyuncularına tanıdık gelebilir. CS:GO’daki AK-47 ile benzerlik gösteren Vandal, Phantom’dan daha düşük atış hızına sahipken daha fazla seker ancak silahın bu dezavantajı, ateş ettiğin kişiyi durdurma avantajını engelleyemez.

Orta mesafede tüm mermilerini tutturursan vazgeçilmez bir silah haline gelen Vandal, Phantom isimli silahın bir numaralı rakibi konumunda.

3. Operator (Keskin nişancı tüfeği)

Farklı oyunlarda da alışık olduğumuz keskin nişancı tüfekleri gibi VALORANT'ta bulunan Operator isimli silah da gövdeden ve kafadan vuruşlarda tek mermide rakibi etkisiz hale getirir.

Silahla ateş etmeden önce nişan almak gerekir ve bu silahın yeniden doldurma animasyonu iptal edilemez. Dolayısıyla oynarken mermileri saymak ve doğru zamanda doğru hamleyi yapmak gerekir.

4. Spectre (Makineli tabanca)

Phantom’ın mini versiyonu olan Spectre, susturuculu bir makineli tabancadır. Az tepmesi sayesinde kolay kontrol edilebilen güvenilir silah Spectre’nin hasarı ve isabetliliği, uzun mesafelerde düşüktür.

Kısa ve orta mesafe atışlarda ise yüksek atış hızı ve kolay alışılabilen tepme şemasıyla fazlasıyla etkili hale gelen Spectre, eğer rakiplere yakın oynayan oyunculardan tam sana göre.

5. Ghost (Tabanca)

Oyundaki en güçlü tabanca olmasa da Ghost, düşük tepmesi sayesinde yüksek bir isabetlilik oranı sunar. Susturuculu bir tabanca olmasıyla Ghost, CS:GO’daki USP-S silahı ile fazlasıyla benzer.

Kafadan vuruşlarda oldukça etkili olan silah, fazla paran olmadığı durumlarda alabileceğin en iyi tabancalardan biri.

6. Sheriff (Tabanca)

Oyundaki en pahalı ve en ölümcül tabanca olan Sheriff, mesafe fark etmeksizin tek mermide rakiplerini etkisiz hale getirebileceğin bir silah. Ekonomin çok iyi olmadığında yardımına koşan bu tabancayı oyunun ilerleyen safhalarında da alabilirsin.

Eğer hedef alma kabiliyetin yeteri kadar gelişmişse, oyunun ileri safhalarında da Sheriff ile rakiplerine korku salabilirsin.

Tier 2

1. Bulldog (Tüfek)

Kısa ve orta mesafede oldukça etkili bir silah olan Bulldog, rakibini kafadan 2 vuruşla etkisiz hale getirmeni sağlar. Düşük atış hızının yanı sıra yüksek tepme oranına sahip olması, Bulldog’u uzak mesafelerdeki rakiplere karşı biraz güçsüz hale getirir.

Silahta farklı bir atış modu da bulunur. Bu modda silaha bir dürbün eklenir ve silah üçlü atış moduna geçer. Dolayısıyla silah biraz daha isabetli hale gelir.

2. Guardian (Tüfek)

Eğer sakin ve nişan alma kabiliyetine güvenen bir oyuncuysan Guardian “Bir mermi bir skor” felsefesini benimsemeni sağlayacaktır. Yarı otomatik bir tüfek olan Guardian, kafadan vuruşlarda rakibini tek mermide etkisiz hale getirmeni sağlayarak oyunu domine etmene yardımcı olabilir.

Eğer nişan alma yeteneğine çok güvenmiyorsan ve rakiplerini vuramadığında panikliyorsan Guardian pek işine yaramaz.

3. Judge (Pompalı tüfek)

Yarı otomatik bir pompalı tüfek olan Judge, tahmin edilebileceği üzere kısa mesafelerde etkili. Rakiplere yakın oynayarak birçok rakibe bir anda hasar vermeyi seven bir oyuncuysan Judge tam sana göre, ancak eğer rakiplerine yaklaşamıyor ve işini uzaktan halletmek istiyorsan o zaman Judge etkili olmaz.

4. Marshal (Keskin nişancı tüfeği)

Oyundaki bir diğer keskin nişancı tüfeği Operator’ın daha zayıf olan versiyonu Marshal, aynı isabetlilik oranına sahipken daha hızlı atışlar yapmanı sağlar.

Marshal ile yapacağın headshot rakibini etkisiz hale getirmeni de sağlar ancak eğer rakibinin vücuduna nişan alıyorsan etkisiz hale getirmen için birkaç atış gerekir.

5. Ares (Hafif makineli tüfek)

Oyundaki muhtemelen en iyi hafif makineli tüfek olan Ares, ateş ettiğin rakibe oldukça fazla oranda bir durdurma kuvveti uygular. Elbette bunun karşılığında da yüksek bir geri tepme dezavantajı sunar.

Yine de biraz alıştıktan sonra karşındaki rakibe eğilerek ateş edersen isabet oranının artacağından ötürü rakibin kaçamadan onu etkisiz hale getirebilirsin.

6. Classic (Tabanca)

Classic, halihazırda oyuna başladığınızda ücretsiz olarak sahip olduğunuz bir silah. Classic’in ikincil atış modu, kısa mesafede oldukça etkili olan bir pompalı atış modu yapar. Bu da yakınındaki bir rakibi etkisiz hale getirmende büyük rol oynar.

Tier 3

1. Stinger (Hafif makineli tabanca)

Aşırı hızlı bir atış sağlayan Stinger, oyunun erken safhalarında ve genellikle tabanca round'undan hemen sonra ekonomiyi koruma amaçlı olarak satın alınabilecek fazlasıyla etkili bir silah.

Maçın ilerleyen safhalarında ise hafif makineli bir silah olmasından ötürü Stinger’ın gücü düşer. Zırhlı düşmanlara karşı çok da etkili olmayan Stinger, karşı takımın ekonomisinin zayıf olduğu anlarda oldukça güçlü.

2. Shorty (İkincil pompalı silah)

Team Fortress 2’de Scout karakterinin silahına oldukça benzeyen Shorty, sawed-off olarak bilinen kesilmiş bir pompalı tüfektir. İkincil silah olarak alabileceğin Shorty, bir çatışma esnasında ilk silahının mermisinin bittiği anlarda bir tabancadan çok daha iyi iş görür.

Çok kısa mesafelerde ikincil silah olmasına rağmen müthiş bir gücü olan Shorty, tahmin edilebileceği üzere uzun mesafelerde hiç etkili değil.

3. Bucky (Pompalı tüfek)

Oyundaki bir başka pompalı tüfek olan Bucky, yakın mesafelerde rakipleri hızlı bir şekilde etkisiz hale getirebilmene olanak sağlar. Alternatif atış modunda Bucky’nin kurşun yayılımı daha yoğun hale getirerek silahı daha etkili hale getirebilir.

Yine de bunun yerine bir makineli tüfek almak daha iyi olacaktır.

4. Odin (Hafif makineli tüfek)

Eğer kocaman silahlarla rakibin üstüne mermi yağdırmak isteyen oyunculardansan, Odin tam sana göre. Aynı klasmandaki bir diğer silah olan Ares’ten daha büyük olan Odin’in tam anlamıyla rahatsız edici bir geri tepmesi var.

Bu silahı etkili bir şekilde kullanmak istiyorsan eğilerek ateş etmen gerek. Bu da seni hareketsiz kılar. Yine de rakiplerinin geliş yolunu tıkamak ve duvar arkasından pusu kuranları indirmek için Odin oldukça etkili.

5. Frenzy (Tabanca)

Oyundaki tek tam otomatik tabanca olan Frenzy, bunun yanı sıra alternatif atış modu bulunmayan sayılı silah arasında bulunuyor. Kısa mesafede oldukça etkili olan Frenzy’nin orta ve uzak mesafelerde çok da etkili olduğu söylenemez.

Yine de ekonominin kötü olduğu round'larda bununla rakiplerini alt edebilirsin.

VALORANT modları nelerdir? 

VALORANT oyun modları Derecesiz, Rekabete Dayalı, Spike’a Hücum, Ölüm Kalım Savaşı ve Özel (Custom) Oyun olarak ayrılır. Ayrıca bazı yama notları ile gelen oyun modları da vardır; Kartopu Savaşı, Tırmanış ve Kopya gibi.

Derecesiz: VALORANT'ta iki takımın 25 tur boyunca standart spike kur/imha et modudur. 13 round'u ilk kazanan zaferi ilan eder. Skor çizgisi 12-12'ye ulaşırsa, maç kazananı belirlemek için bir Ani Ölüm turuna gider.

Rekabete Dayalı: Rekabetçi mod, diğer oyunculara karşı oynadığın derecesiz maçlara benzer ancak bu sefer, beş oyun oynadıktan sonra size bir derece (Demir'den Radyant'a) veren, kazanmaya dayalı bir sıralama sistemi kullanılır. Rekabete dayalı modda oynamak için en az 10 kere derecesiz maç kazanman gerekir.

Spike'a Hücum: Saldıran tarafındaki tüm oyuncuların beş spike taşıdığı eğlenceli bir 5v5 modudur. Ancak, tur başına yalnızca bir spike etkinleştirilebilir. Oyuncular, aynı rastgele silahı kullanarak oyuna tam olarak şarj edilmiş yeteneklerle (ulti yetenekleri hariç) başlar. Dört round kazanan ilk takım maçı kazanır. Orb’lar harita boyunca rastgele ortaya çıkar. Spike’a Hücum modu 8-12 dakika sürer.  

Ölüm Kalım Savaşı: Bu mod, oyuncuların kendilerini geliştirmelerine, silah oyun mekaniğini keskinleştirmelerine, yeni haritalar ve yetenekler öğrenmelerine yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Toplamda 12 oyuncunun yer aldığı ölüm maçında 9 dakika içerisinde 40 öldürmeye ulaşan ilk kişi galip olur. 40 öldürme tamamlanmadan süre biterse, sayıya en yakın olan oyuncu turun kazananı sayılır. Ölüm maçı, oyunu tamamlamak için 900 XP verir, ancak görevleri tamamlamak için kullanılamaz.

Kopya: Kopya, bir takımdaki tüm oyuncuların aynı ajan olarak oynadığı 5v5 Bo9 modudur. Oyuncular oynamak istedikleri bir temsilciye oy verir ve oyun daha sonra seçeneklerden birini rastgele seçer. Kopya modu, 10-15 dakikalık bir tahmini oyun süresine sahiptir ve Derecesiz ile aynı miktarda XP verir (tur başına 100 XP artı kazanılan her tur için 200 XP).

Tırmanış: Tırmanış modu, oyuncuların farklı silahlar ve yetenekler döngüsü boyunca düşman takımı öldürüp yarıştığı ve seviyeleri boyunca bir takım olarak birlikte ilerlediği bir 5v5 takım ölüm maçı modudur. 12. seviyeyi ilk bitiren veya 10 dakika içinde en fazla seviyeye gelen takım oyunu kazanır. Her seviye, oyuncunun donatıldığı belirli bir silaha veya yeteneğe sahiptir. Düşmanları öldürmek, takıma seviye atlamasına yardımcı olan puanlar verir. Tırmanış modu yaklaşık 7-9 dakika sürer ve oyunu tamamlamak için 800 XP artı kazanan takım için 200 XP verir.

Kartopu Çatışması: Kartopu Çatışması, 50 öldürmeye ilk ulaşan takımın kazandığı bir 5v5 takım ölüm maçı modudur. Tüm oyuncuların yalnızca ölümcül mermi tabanlı kartopu ateşleyen bir Kartopu Başlatıcıya erişimi vardır. Oyuncu için geçici güçlendirmeler içeren hediyeler de haritada görünür. Bunlar, fırlatıcının atış hızını artırabilir, kartopu boyutunu artırabilir, kartoplarının sekmesine izin verebilir veya oyuncunun hareket hızını ve maksimum zıplama yüksekliğini artırabilir. Kartopu modu, tamamlanan her oyun için 750 XP ve kazanan takım için 150 bonus XP verir.

Alıştırma modları 

Alıştırma modları, menzilde oynayabileceğiniz bir dizi moddur. Bu modlar VALORANT oyunlarının nasıl çalışacağını tecrübe etmeni sağlar.

Atış Testi: Silah becerilerini çeşitli atış zorluklarıyla test et.

Spike Kurma: Alanın kontrolünü eline al, Spike'ı yerleştir ve patlamaya kadar savun.

Spike İmha Etme: Düşmanları metodik olarak yen ve zaman dolmadan Spike'ı etkisiz hale getir.

Valorant’ın Derecesiz, Rekabete Dayalı, Spike’a Hücum ve Ölüm Kalım Savaşı sabit oyun modlarıdır, Kopya, Tırmanış ve Kartopu Savaşı, gelen yamaların bir parçası olarak ortaya çıkan modlardır, ancak daha fazla yeni modun eklenmesi mümkün.

VALORANT dereceleri nelerdir? 

VALORANT'ın bu kadar seviliyor olmasının sebeplerinden biri de oyunun oyuncuları daha iyi olmaya teşvik eden rekabetçi sistemi. Derecesiz maçlara girmek ya da arkadaşlar arasında özel maçlar oynamak keyif verse de Rekabete Dayalı maçlarda daha sıkı bir mücadele yaşanır. Çevrimiçi oynanan her FPS oyununda olduğu gibi, VALORANT'ta da üst sıralara yükselmek için takım oyunu şart. Takım oyununda yeteneğin yanı sıra stratejiler büyük önem arz eder. Doğru ajanları bir araya getiren takımların oyuncuları, yeteneklerini doğru zamanlarda kullanarak kolayca rütbe atlayabilirler.

Valorant’ın rank/rütbe/kademe sisteminde Demir ile başlayıp Radyant ile biten toplam sekiz seviye bulunur. Ölümsüzlük ve Radyant dışındaki tüm seviyeler kendi içinde üç basamağa ayrılır ve sırasıyla bir, iki, üç olarak adlandırılır. Hiçbir rekabete dayalı maça girmeyenlerin dışarıda bırakıldığı toplam 20 kademe şu şekilde sıralanır:

  • Demir 1
  • Demir 2
  • Demir 3
  • Bronz 1
  • Bronz 2
  • Bronz 3
  • Gümüş 1
  • Gümüş 2
  • Gümüş 3
  • Altın 1
  • Altın 2
  • Altın 3
  • Platin 1
  • Platin 2
  • Platin 3
  • Elmas 1
  • Elmas 2
  • Elmas 3
  • Ölümsüzlük
  • Radyant

Radyant’a ulaşmak için oyuncuların kendi bölgelerindeki en iyi 500 oyuncu arasına girmeleri gerekir. Bu 500 oyuncuyu hem oyun içindeki, hem de playvalorant.com adresindeki Liderlik Tablosu’ndan takip etmek mümkün. Oyuncuların Riot ID’leri ve oyuncu kartları ile boy gösterdiği sıralamada yer almak için toplamda en az 50 ve her hafta en az bir rekabete dayalı maç yapmak gerekir. VALORANT’ın kademe sisteminde tahmin edileceği üzere her galibiyette puan kazanılır, her mağlubiyette puan kaybedilir. Her şeyden önce bu sisteme dahil olabilmek için 10 maç oynanması gerekiyor ve böylece ilk sıralama alınır.

Sıralamadaki yerini belirleyen en önemli şey ise tabii ki oyunu oynama becerin ama önce kademe sisteminin detaylarına geçelim.

  • VALORANT’ın kademe sisteminde Kademe Puanı (KP) denen bir terim vardır.
  • Karşılaşma sonucuna göre KP kazanırsın ya da kaybedersin.
  • Galibiyetlerde 10 ile 50 arası KP kazanırken, Elmas ve üstü kademelerde en az 5 KP kazanırsın.
  • Mağlubiyetlerde 0 ile 30 arası KP kaybederken, Elmas ve üstü kademelerde en fazla 50 KP kaybedersin.
  • Beraberliklerde performansa bağlı olarak en fazla 20 KP kazanırsın.
  • Bireysel performanslar sadece Demir ile Elmas kademeleri arasında etkili olur, Ölümsüzlük ve Radyant kademelerinde etkili olmaz.
  • Demir ve Elmas kademeleri arasında bireysel performans etkili olduğundan çarpıcı galibiyetler hızla kademe atlamaya yardımcı olur.
  • Kademe düşmen için 0 puandayken mağlubiyet alman gerekir, kademe düştüğünde bile o kademede 80 KP'nin altına düşmezsin ve galibiyet alman durumunda 10 KP terfi bonusu alırsın.

VP (Valorant Points) nedir? 

VALORANT oynaması ücretsiz bir oyundur, ancak oyuna gelen silah kaplamaları Valorant Points kısaca VP veya Riot Pin (RP) adı verilen oyun içi para birimi ile satın alınır. Aynı zamanda mağazanda bulunan kozmetik ürünlere de yine VP satın alarak sahip olabilirsin.

VP ile neler alınabilir? 

VP, TL karşılığında satın alabildiğin oyun içi para birimidir. VP ile mağazanda sana özel olarak sunulan silah ve bıçak kaplamalarını, yeni çıkan silah koleksiyonlarını ister paket, ister tek silah olarak satın alabilirsin. Aynı zamanda VP kullanarak Battle Pass seviyeni yükseltebilir, ajan kontratını ilerletebilir ve Radyanit Puanı satın alabilirsin.

Battle Pass nedir? 

Battle Pass, düzinelerce silah görünümü, silah uğurları, oyuncu kartları, spreyler ve çok çeşitli kozmetikler ile oyununu kişiselleştiren benzersiz ödüllerle dolu seçeneklerle düzenli olarak VALORANT'a eklenir. VALORANT'ta her yeni bölüm için yeni bir Battle Pass alırsın. Yaklaşık olarak iki ayda bir, mevcut Battle Pass ile birlikte bir kısım sona erer.

Battle Pass sınırlı süre için açık olan 50 seviyeye sahiptir. Görevler ve maçlardan kazandığın XP’ye göre eş zamanlı olarak Battle Pass seviyen de ilerleyecektir. 1000 VP karşılığında Battle Pass satın alarak ödüllerin sahibi olabilirsin.   

VP nasıl yüklenir? 

VP satın aldıktan sonra hesabına tanımlamak için aşağıdaki adımları takip et:

  1. Riot hesabına giriş yap.
  2. Sağ üstte bulunan VP simgesine tıkla.
  3. Ödeme sayfasına yönlendirildiğinde "Riot Pin ve Kodlar" seçeneğine tıkla.
  4. Satın aldığınız VP kodunu ilgili alana gir ve "Gönder" butonuna tıkla.  
  5. VP kodu hesabına tanımlandı. Artık dilediğin kozmetik ürünü satın alabilirsin.

VALORANT'ta hesap açma ve isim değiştirme nasıl yapılır? 

Tüm dünyada olduğu gibi Türk oyuncular arasında da VALORANT'ın asla azalmayan bir popülaritesi var. Bununla birlikte oyuncular gerek akılda kalıcı isimler kullanmak, gerek ufak değişiklikler yapmak için zaman zaman oyunda isim değişimi yapmak isterler. Sebebi her ne olursa olsun oyunda isim değiştirme kolayca gerçekleştirilebilecek bir işlem, şu adımlar izlendiği sürece:

  • İsim değiştirme işlemi oyunun yapımcısı Riot Games üzerinden yapılmalıdır, bu nedenle işlemin ilk adımı olarak VALORANT hesabına giriş yap.
  • Giriş yapıldıktan sonra açılan menüde ikinci sırada yer alan RIOT ID yazısına tıkla.
  • Açılan bölümde kullanıcıya ait RIOT ID var. İsmin yanındaki kalem simgesine tıklandıktan sonra düzenleme işlemine başla.
  • Yeni RIOT ID kısmına kullanılmak istenilen yeni isim yaz. Boşluk bırakabilirsin, serbestsin.
  • İsim yazıldıktan sonra yandaki kutucuğun altında bulunan Rastgele butonuna tıkla ve Gönder kısmına bas.
  • Bu işlemlerin tamamlanmasıyla birlikte VALORANT'ta nick değiştirebilirsin.

İsim değiştirme işlemi yapıldıktan sonra 30 gün süreyle yeni bir isim değişikliği yapılamaz. Yeniden nick değiştirme işlemi yapılabilmesi için 30 gün beklenmelidir. İsim değişikliği yapılırken içinde Riot isimleri geçen kelimeler ve Riot Games nickleri kullanılamaz. Ayrıca nicklerde herhangi bir küfür veya hakaret yer almamalıdır.

Oyun içerisinde iken ESC’ye, menüdeyken de sağ üste tıklanır ve Ayarlar menüsüne girilir. Ayarlar menüsünde üstte yer alan Genel kısmına girilir. Genel sekmesinin alt tarafından Gizlilik kısmına geçilerek “İsmimi Grubumun Dışındakilerden Gizle” seçeneği açık hale getirilir. VALORANT hesabı oluşturularak aktive edildikten sonra sağ kısımdaki sekmeden Ayarlar’a gidilir. Riot ID yazan sekmeye tıklanır. Yan tarafta çıkan boşluğa yazılan kullanıcı adı, kullanıcının tüm Riot oyunlarında kullanacağı nick olur. 

VALORANT sistem gereksinimleri nelerdir? 

VALORANT oynamak istiyorsan minimum sistem gereksinimlerini mutlaka karşılaman gerekir. Oyunu akıcı ve yüksek kalitede grafiklerle oynamak isteyenler için donanımlar biraz daha zorlayıcı olsa da rekabete dayalı oyunda başarılı olmak adına iyi bir oyun bilgisayarına ihtiyaç duyulacaktır. Sistem gereksinimlerinde Riot Games depolama alanı konusunda detay belirtmemiş olsa da yeni güncellemeler ile birlikte 18 GB’ı aşan oyun için en az 20 GB’lık boş bir alanın ayrılması önerilir.

Minimum Sistem Gereksinimleri

  • İşletim sistemi: Windows 7 / Windows 8 / Windows 10 64-bit
  • İşlemci: Intel Core 2 Duo E8400 (Intel), Athlon 200 GE (AMD)
  • Bellek: 4 GB RAM
  • Ekran kartı: Intel HD Graphics 4000 ya da AMD Radeon R5 200
  • Ekran kartı belleği: 1 GB VRAM
  • Önerilen Sistem Gereksinimleri
  • İşletim sistemi: Windows 7 / Windows 8 / Windows 10 64-bit
  • İşlemci: Intel Core i3-4150 (Intel), Ryzen 3 1200 (AMD)
  • Bellek: 4 GB RAM
  • Ekran kartı: NVIDIA GeForce GT 730 ya da AMD Radeon R7 240
  • Ekran kartı belleği: 1 GB VRAM

Aim geliştirmek istiyorsan birkaç tüyomuz var...

CS:GO ve VALORANT gibi FPS oyunlarında aim çok önemli. Oyunda eğer lig atlamak istiyorsan ve oyunlarda iyi performans vermek istiyorsan en önemli ihtiyacın iyi bir aim'dir. Aim’ini geliştirdiğin takdirde oyunda hızlı bir yükseliş sağlayabilirsin. Peki aim nasıl geliştirilir? Tabii ki aim'in kendi kendine gelişmeyecek ve her şeyde olduğu gibi bunu da çalışarak geliştirebileceksin. 

Poligon parkuru

Oyuna ilk girdiğin zaman kesinlikle direkt olarak dereceli oyuna girmemelisin. Öncelikle fare hassasiyetine alışmak için poligonun arkasındaki parkuru tamamlamaya çalış ve hassasiyet ayarlarına elini alıştır. Bu şekilde elin ısınmış olacak ve fare kullanımın oyuna girmeden önce gelişmiş olacak. Bu yüzden günlük antrenman rutinine her zaman bu parkuru bir kere bitirerek başlamayı tercih etmelisin.

Aim takip araştırması

Poligon parkurunu bir kez bitirdikten sonra ya da gidebildiğin yere kadar gittikten sonra aynı şekilde aim almayı da kendine hatırlatmak adına poligon merkezindeki alıştırma modunda oynamak da etkili bir yol. Önündeki panelde antrenman yazan butona ateş edip aim çalışması yapabilirsin.

Bu çalışmada olduğun yerden ateş etmek yerine sağ sol yaparak sürekli hareket halinde çıkan botların kafasına nişan almaya çalış. İlk başta hareket etmeden sonrasında sağ sol yaparak bu antrenmanı 5 dakika devam ettir. Böylelikle hem fareye hem de aim'e olan hakimiyetin gelişecek.

One Tap antrenmanı

One Tap kelimesinin anlamı tek kurşun ile ateş etmektir. Aim çalışması yaptıktan sonra oyunlarda tercih ettiğin silah ile yine haritada sağ sol yaparak bu çalışmayı yapmalısın. One Tap Bu antrenmanda botun kafasına bir atış yaptıktan sonra konumunu tekrar değiştirip başka bir hedefin kafasına atış yapmalısın. Bu antrenmanda dikkat etmen gereken şey rakiplerin kafasına sadece tek mermi ile ateş etmek. Onları indirmek için güçlü bir silah olan Vandal silahını bu antrenman için tercih edebilirsin.

Başka bir konu ise bu antrenmanı yaparken mola vermemek. Mola vermek kas hafızanızı aim konusunda zayıflatacağından sürekli yapmalısın. Başlangıç için sıkılmamak adına bu antrenmanı 5 dakika yapmalısın. Bu antrenmanları düzenli yapmaya başladıkça süreni 15 dakika civarına kadar çıkabilirsin.

Tekli Flick antrenmanı

One Tap antrenmanından sonra Flick çalışmasına mola vermeden geçmeni öneririz. Böylelikle kas hafızan aim'ini geliştirmek için sana daha hızlı bir yanıt verecektir. Öncelikle sana Flick’in anlamını açıklayalım. Örneğin oynadığın bir FPS oyununda elindeki silah ile bir noktaya odaklanmışsın, ardından bir anda rakip beklemediğin bir anda sağından veya solundan çıktı, refleks ile silahını çevirerek ateş ettin ve rakibi vurdun. Bu vuruşlara flick shot denir.

Anladığın üzere bu antrenmanda silahın ile bir noktaya aim alırken başka bir hedefe aniden dönüp atış yapmak olacak. Bu çalışmayı yaparken ilk başlarda hedefi tek mermi ile öldüremeyebilirsin. Fakat düzenli olarak bu çalışmaları yaptığında hedefi tek mermi ile öldürmeye başlayacaksın. Bu çalışmayı da başlangıçta 3 dakika, sonradan 7 dakikaya kadar çıkarıp yapabilirsin.

İkili Flick antrenmanı

Tekli Flick antrenmanının ardından İkili Flick antrenmanına geçeceğiz. Bu antrenmanda önündeki hedefin kafasına nişan alıp ateş edip sonrasında hızlıca başka bir hedefe nişan alıp ateş etmen gerek. Bu çalışmada da ilk başlarda tutturamayabilirsin. Fakat çabalamaya devam edip bu antrenmanları bir rutin haline getirdikten sonra sadece iki mermi ile iki hedefi indirmeye başlayacaksın.

Başarıyla tamamlaması oldukça zor bir antrenman fakat inanırsan başarırsın. Başlangıçta hiçbir hedefi tutturamayabilirsin ama panik yok. Antrenmanları düzenli olarak yaptığında aim'in geliştiğini ve maç kazanıp lig atlamaya başladığını fark edeceğinin garantisini veririz. Bu antrenman bizce en önemli antrenman, dolayısıyla süresi de diğerlerinden daha uzun olmalı. Başlangıçta 7 dakika, sonrasında kendini hazır hissettiğinde 10 dakika şeklinde bu antrenmanı uygulayabilirsin.

Aim yarışı

Poligonun bize sağladığı kolaylıklardan faydalanarak bu alandaki panelde F3 tuşuna bastıktan sonra hız seçeneğini kendine göre ayarlamalısın, en az orta seviyeye getirmelisin ve ardından başla butonuna ateş ederek yarışı başlatmalısın.

Karşına çıkan botlar onları indiremediğinde zamanla yok olur. Antrenman süresi boyunca elinden geldiği kadar fazla hedefi indirmeye çalış. Bu antrenman sayesinde Flick yeteneğini geliştireceksin. 20’nin altında bir skordan fazlasını yapmaya çalış ve hedefleri spray atarak öldürme. 

Zor modda aim yarışı

Zor modda neredeyse hiç hedef tutturamayabilirsin, fakat yine de en az 5 hedef tutturmaya çalışarak zamanla ortalama 10 hedefe doğru kendine bir hedef belirleyebilirsin.

Bunu da tamamladıktan sonra tekrar mola verebilir ve poligonun yan tarafında bulunan teleportlardan geçip Spike antrenmanlarına geçebilirsin.

Spike çözme antrenmanı

Bahsettiğimiz turuncu teleportlar Spike antrenmanlarının olduğu bölgeye götürür. Buradaki antrenmanlar basit modda çok kolay olduğundan orta seviyede başlamanı öneririz. İlk olarak orta seviyede tamamladıktan sonra zor moda geçip zor modu da tamamla. Bu antrenman aim ve flick yeteneğini büyük ölçüde geliştirecek. 

Pre-Aim

Spike antrenmanlarını yaparken pre-aim yeteneğin de gelişir. Rakiplerin konumlandığı yerleri gördükten sonra köşeleri dönmeden önce oraya aim almanı sağlayan bu antrenman bizlere oyun içinde de her köşede rakiplerin pusmuş olabileceğini hatırlatır.

Spike çözme antrenmanını iki kere başarılı bir şekilde bitirerek bir sonraki antrenmanına geç.

Spike yerleştirme antrenmanı

Spike çözme antrenmanınından sonra ilerleyerek Spike yerleştirme antrenmanı kısmına gelebilirsin. Bu modda da aynı şekilde orta ve zor seviyelerde oynayarak senaryoları tamamlayabilirsin. Bu antrenmanı da iki kere başarılı bir şekilde bitirmeye çalış.

Poligonun her şeyinden faydalandıktan sonra son olarak bir Ölüm Kalım savaşına girip hafızanızı pekiştirmeni öneririz.

Ölüm kalım savaşı

Ölüm Kalım Savaşı modu karşına çıkan herkesin rakibin olduğu aim ve ısınma odaklı bir oyun modudur. Bu oyun modunda öldüğün zaman kısa süre içinde haritanın rastgele bir yerinde tekrar doğarak oynamaya devam edersin. Bu oyun modunun tek kazananı vardır. İlk 40 skora ulaşan kazanır.

Bu modda 1. olamayabilir ya da çok az farkla 1.liği kaçırabilirsin ama zaten bu modda önemli olan şey kazanmak değil, aim antrenmanlarını pekiştirmek. 

Dereceli Oyun

Bütün basamakları tamamladıktan sonra kendini gerçek bir savaş arenasında test etmek adına bir dereceli maça girmelisin. Bu antrenmanları sıkılmadan usanmadan uyguladığın zaman çok kısa süre içerisinde aim'in gelişecek ve bunu sen de fark edeceksin.

Çalışmayı birkaç gün boyunca disiplinli bir şekilde yapıp sonuçlarını bizlerle paylaşmayı unutma!

Senin için VALORANT hakkındaki her şeyi derleyerek bir oyun kılavuzu oluşturduk. Başlamayı düşünüyorsan mutlaka oku. Çoktan başladıysan yine oku, belki kaçırdığın bir yer vardır. GGWP!

KVKK AYDINLATMA METNİ ve HAKLAR

Gizlilik Kuralları, Site Kullanım Şartları ve İletişimler ile Kişisel Verilerinize İlişkin Bilgilendirme

Değerli Site Ziyaretçilerimiz, Kullanıcılarımız, Müşterilerimiz, Üyelerimiz;

Gizlilik Kurallarımız, İletişimler, Site Kullanım Şartları ve Kişisel Verilerinizin İşlenmesi ile ilgili uygulamalarımız ve Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamındaki haklarınız hususunda sizleri bilgilendirmek istemekteyiz.

Arrakis Tanıtım Organizasyon Pazarlama San. Tic Ltd. Şti’ye ait ve bağlı grup şirketlerinin temsilen kurulan www.thegamify.com .Sitemizde (mobil uygulaması dahil), ziyaretçi-üye-müşteri (bundan böyle kısaca Ziyaretçi(ler) diye anılacaktır) bilgilerinin gizliliği, kişisel verilerin (bilgilerin) korunması, saklanması, işlenmesi-kullanımı-imhası, ticari elektronik iletişimler ve diğer hususlarda, aşağıda cari esasları belirtilen Gizlilik Kuralları-Politikası ve Uygulama-Kullanım Şartları geçerlidir.

Bilgilerin Korunması

Bu sitede, ziyaretçiler tarafından verilen ve edinilen bilgilerin ve işlemlerinin güvenliği için gerekli önlemler bilgi ve işlemin mahiyetine göre Şirketimiz veya ilgili kuruluş tarafından sistemlerde ve internet altyapısında, teknolojik imkanlar ve maliyet unsurları dahilinde, uygun teknik ve idari yöntemler ile alınmıştır.

Sitemize üyelik, talep ve şikayetlerinizi iletme veya bilgi güncelleme amacıyla girdiğiniz bilgiler, diğer internet kullanıcıları tarafından görüntülenemez.

Bilgilerin Toplama Yöntemleri, İşlenme-Aktarım Amacı ve Kişisel Veri İşlemleri

Gizliliğin korunması için gereken tedbirler alınmak ve kişisel verilerin işlenmesine dair tüm yasal ilkeler ile kişisel veri saklama-imha politikalarına uygun olmak üzere; kanunen zorunlu ise veya zorunlu olmayan bazı uygulamalar için de ayrıca izni de rica edilerek; Ziyaretçilerimizin sanal işletmeleri ziyaret, varsa alışveriş ve iletişim bilgileri ile aşağıda detaylı belirtilen diğer kişisel bilgileri, Veri Sorumlusu Şirketimiz ve ortakları-iş ortakları, halefleri, servis sağlayıcıları-tedarikçileri ve belirlenecek (sosyal medya-online reklam işletmecileri dahil) diğer işlenme amacının gerektirdiği üçüncü kişiler/kuruluşlar (duruma göre veri sorumluları, işleyenler ve/veya alıcı grupları) tarafından ve arasında, gerek grup şirketlerimizden satın aldıkları veya ilgilendikleri ürün-hizmetler ile ilgili müşteri deneyimleri, tüketici hakları, müşteri/üye hizmetleri ve bunlara ilişkin ticari-mali ve hukuki sorumluluk-yükümlülüklerin gerçekleştirilmesine dair yasal nedenlerle, gerek genel ve kişiye özel ürün-hizmet ve imkanlardan yararlandırılabilmeleri için ve gerek ise her türlü ürün-hizmet tanıtımı, reklam, iletişim, promosyon, satış, pazarlama, müşteri kartı, kredi kartı ve kullanıcı/üyelik/müşteri bilgilendirmeleri, işlemleri ve uygulamaları yapılması amacıyla,

Burada belirtilen ve ayrıca kanunlarda kişisel verilerin işlenebileceği ve aktarılabileceği açıkça öngörülen hallerde, bilgilerin tarafınca alenileştirildiği durumlarda, her türlü tüketici, üyelik ve diğer sözleşmelerin kurulması veya ifasıyla doğrudan doğruya ilgili olarak sözleşme taraflarına ait kişisel verilerin işlenmesinin gerekli olduğu hallerde, keza veri sorumlusu/işleyen olarak her türlü hukuki yükümlülükleri yerine getirebilme için zorunlu durumlarda, ayrıca hakların tesisi, kullanılması veya korunması için veri işlemenin ve aktarmanın zorunlu olduğu durumlar ile temel hak ve özgürlüklerine zarar vermemek kaydıyla veri sorumlusu/işleyen olarak burada ve yasalarda öngörülmüş meşru menfaatler için veri işlemenin ve aktarmanın zorunlu/gerekli olduğu hallerde, kısmen veya tamamen otomatik olan/olmayan toplama yöntemleri ile (Ziyaretçilerin Şirketimize ve yukarıda anılan kuruluşlara sözlü/yazılı verdikleri bilgilerden, sanal mağazaları ve/veya bulundukları fiziki-sanal ortamları, mobil uygulamaları dahil olmak üzere internet sitelerini ziyaretlerinden ve içerik incelemelerinden, sosyal medya ve reklam ağı işletmecilerine ait sitelerdeki üyelik ve işlem bilgilerinden, Şirketimiz ve yukarıda anılan kuruluşlar nezdindeki (fiziki ve sanal/dijital) üye/kullanıcı ve çağrı merkezi işlemleri ile alışverişlere ve müşteri memnuniyetine dair ödeme-tahsilat-teslimat-şikayet-kampanya-anket işlemleri ve bunların yasal mali belgeleri ile diğer belgeleri-kayıtlarından, ayrıca sabit-mobil nitelikli internet ve iletişim cihazlarının ve/veya mobil uygulamaların muhtelif ortamlarda ve yerde kullanımlarında oluşan/edinilen yazılı, sözlü, görsel ve teknik verilerden) temin, devralınma, yasal azami süreler aşılmamak üzere ve bilginin mahiyetine göre işlenme amacına uygun olarak öngörülecek süre ile yurt içinde ve dışında yazılı/manyetik arşivlere kaydedilme, depolanma, saklanma, muhafaza, elde edilebilir hale getirilme, kullanılma, güncellenme, değiştirilme, birleştirilme, yeniden düzenlenme, sınıflandırılma, açıklanma, yukarıda anılan kişiler/kuruluşlar itibari ile (yurt içinde-dışına) paylaşım, aktarım, aktarılma, transfer, imha (yok edilme, silinme veya anonimleştirme) işlemleri ve kanunlara uygun sair yöntemler ile işlenebilmekte ve aktarılabilmektedir (Bundan böyle hepsini birlikte ifade etmek üzere "işlenme" veya "işlem(e)" diye anılacaktır).

Ziyaretçilerin Şirketimize, diğer grup şirketlerine, bayileri ve her türlü anlaşmalı kuruluşlarına ait etkinlikleri ile içinde yer aldıkları yapıları-siteleri ziyaretlerine ve buralardan alışverişlerine dair her türlü kişisel olan-olmayan bilgiler de (konum verileri, incelenen ürünler, etkinlikler ve etkinlik konusu ürün-tutar bilgileri dahil) cihazlarında ilgili fonksiyonlar açık ise bluetooth ve genel-özel kablosuz ağ bağlantılarından uygun teknik yöntemler ile alınabilir, yukarıdaki paragrafta belirtilen çerçevede anılan kuruluşlarca yurt içinde ve dışında işlenebilir, aktarılabilir.

Sitemizde Tanımlama Bilgisi (Çerez vb.) Uygulaması

www.thegamify.com sitemizde (mobil uygulamaları dahil tüm dijital platformlarında) muhtelif türde çerezler kullanılmaktadır. Bunlar oturum çerezleri, kalıcı çerezler, zorunlu çerezler, işlevsellik çerezleri, analiz çerezleri, ticari çerezler ve üçüncü parti çerezleri gibi tanımlama bilgileridir.

Çerezler ziyaret edilen internet sitesinin düzgün bir şekilde çalışmasını ve geliştirilmesini, kullanıcı deneyiminin kişiselleştirilmesini ve iyileştirilmesini, siteleri oturum açmadan ziyaret edebilmesini ve/veya tarafına (duruma göre internet tarayıcı ve/veya ilgili mobil uygulama kapalı olsa dahi görebileceği) ticari-sosyal amaçlı bildirimler yollanmasını ve genel olarak site kullanıcıları-ziyaretçilerine gerek ilgili sitede, gerek başkalarına ait sitelerde (sosyal medya-ağlar ve online reklam ağları dahil) genel ya da özelleştirilmiş bilgilendirmeler, reklam ve tanıtımlar sunulmasını-iletilmesini sağlamak amacıyla bilgisayarlara ve mobil cihazlara yerleştirilen küçük veri parçacıklarıdır.

Çerezler bilgisayar-cihazlarda, varsa kanuni azami süre aşılmamak kaydıyla, amaca uygun bir süre ile tutulurlar.

Sitemizi (mobil versiyonları dahil) kullanan Ziyaretçiler yukarıda belirtilen uygulamayı, keza ilgili tanımlama bilgilerinin burada, kişisel veri mevzuatında ve bu bilgilendirme metninin diğer kısımlarında çeşitli bilgileriniz için öngörülen amaçlarla ve kapsamda-şartlarda işlenmesini (bu çerçevede üçüncü kişilere aktarım-paylaşımları ve kullanmaları dahil) kabul etmiş sayılırlar.

Ziyaretçiler istedikleri her zaman cihazlarındaki program ve/veya işletim sistemi ve/veya internet tarayıcısının ayarlarından çerezleri düzenleyerek kaldırabilirler ve/veya anılan bildirimleri durdurabilirler (Bu takdirde Sitemizin/ilgili cihazın/programın arzu edildiği gibi çalışmayabileceği ve/veya bildirim içeriklerinden haberdar olunamayacağı bilinmelidir).

İletişimler

Ziyaretçilerimiz ile, yine kanunlara uygun şekilde, her türlü ürün ve hizmetlere ilişkin tanıtım, reklam, iletişim, promosyon, satış ve pazarlama amacıyla, kredi kartı ve üyelik/müşteri bilgilendirme, işlem, uygulamaları için Şirketimiz ve diğer grup Şirketlerince SMS/kısa mesaj, anlık bildirim, otomatik arama, bilgisayar, telefon, e-posta/mail, faks, (cihazınızda açık ise) her türlü bildirimler, bluetooth, diğer her türlü genel-özel kablosuz ağlar ve diğer elektronik iletişim araçları ile sosyal, ticari ve sair elektronik iletişimler yapılabilir, Ziyaretçilere ticari elektronik iletiler gönderilebilir.

İşlenen - Aktarılan Kişisel Verileriniz ve Kişisel Verilerinize Dair Kanuni Haklarınız

Değerli Ziyaretçimiz, isim, soyisim, rumuz, yaş/doğum tarihi, cinsiyet, medeni durum, evlilik tarihi, çocuk durumu, sahip olunan ulaşım aracı, yaşanılan bölge, etkinlik yaptığınız sitemize ilişkin bilgiler, etkinlik detaylarınız, varsa teslimat adresiniz, eğitim düzeyi, meslek/iş, kültürel, sanatsal, sportif, tatil vs. ilgi alanları-hobiler ve alışveriş alışkanlıkları gibi demografik üye/kullanıcı/müşteri bilgileri, özel-resmi kimlik, kimlik no. ve vergi bilgileri, fotoğraf, (güvenlik amaçlı) istek, şikayetlerinizi bildirdiğiniz yazılı, görsel kayıtları, çağrı merkezi görüşmelerimize dair ses kayıtları, kıyafet dahil her türlü ürüne ve hizmete ilişkin alışveriş alışkanlığı-tercihleri, beğenileri ve ilgili yorumları, yararlanılan/katılınan kampanya, yarışma, anket vb.leri ile içerikleri, fatura içerikleri, ödeme yöntemleri, şikayet – iade ve benzeri nedenlerle paylaştığınız şifre gibi gizli bilgiler hariç kart ve hesap bilgileri, eski ve yeni cep/ev/iş telefon/faks numaraları, mail adresleri, elektronik ticari ve sair iletişimlere yaklaşım-aksiyonlar, çeşitli amaçlarla kullanılan sabit ve mobil cihaz ad(lar)ı, türü, modeli ve kodları, tanımlama bilgileri (çerez, web tarayıcı işaretleri-bilgisi, IP, kablolu-kablosuz ağ bağlantı bilgisi vb), reklam tanıtıcısı bilgileri, sosyal medya profil ve hesap bilgileri-işlemleri ile konum verilerinizden oluşan kişisel bilgilerinizin toplanma yöntemi ve hukuki sebebi, hangi amaçla işleneceği ve kimlere hangi amaçla aktarılabileceği hususlarında tarafınıza böylece bilgi verilmesinin yanı sıra; kişisel bilgilerinizin işlenip işlenmediğini, işlenmişse buna ilişkin bilgileri, amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını, yurt içinde ve dışında aktarıldığı üçüncü kişileri öğrenme, bilme ve tüm bu hususlarda bilgi talep etme haklarına, keza eksik veya yanlış işlenmiş olmaları halinde düzeltilmesini, kanuni şartlarına ve yöntemine uygun olarak silinmesini veya yok edilmesini ve bu durumun verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme, ayrıca, bilgilerinizin otomatik sistemler ile analiz edilmesi sureti ile aleyhinize bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme ve kanuna aykırı olarak işlenmesi sebebi ile zarara uğramanız halinde giderilmesini talep etme haklarına sahip olduğunuzu, tüm bu konularda Veri Sorumlusu Şirketimiz’e başvurabileceğinizi bilgilerinize sunarız.

Yukarıdaki hususlar kişisel verilere ilişkin aydınlatma yükümlülüğümüz gereği bilgilerinize sunulmakla beraber, mevzuatın ilgili kişiden açık rıza alınmaksızın işlenmesine (aktarımlar dahil) imkan verdiği haller dışındaki her türlü kişisel veri işlemleri için izin alındığını ve izinsiz işlenme yapılmadığını bilmenizi rica ederiz.

Bu çerçevede izniniz rica edilen hallerde, söz konusu izni uygulaması varsa ilgili internet Sitemizde ve yine uygulaması varsa ( yazılı-imzalı izin ile aynı hukuki nitelik-değerde olmak üzere) dijital ortamda da verebilirsiniz. Şöyle ki; sitemizdeki ve anılan sitelerdeki kişisel veri işlem bilgilendirmelerini değerlendirmiş olarak, tablet, cep telefonu ekranlarında ya da beyan edeceğiniz cep telefonunuza kısa mesajla gönderilen linkte bilginize sunulan izin metnini incelemenizden sonra, uygun bulmuş iseniz, bilgilerinizin doğruluğunu ekranda ya da dijital ortamda teyit ettikten sonra işlemleri (prosedürüne ve tercihinize göre ekrandan ve/veya cep telefonunuzdan) yaptığınızda izin-onay işleminiz tamamlanmış olacaktır. Bunun dışında, böyle bir uygulama mevcut olanlar için geçerli olmak üzere, dilediğiniz her zaman ilgili web sitelerimize ulaşarak izin-onay işlemlerini yapabilirsiniz.

Şirketimiz ilgili mevzuat uyarınca ve kişisel veri saklama-imha politikalarında öngöreceği periyodlarda kişisel bilgileri kısmen/tamamen imha (silme, yok etme veya anonimleştirme) işlemleri yapabileceği gibi Ziyaretçiler arzu ettikleri her zaman ve hiçbir gerekçe göstermeksizin aşağıda belirtilen iletişim kanallarından Şirketimize ulaşarak ve gereken kanuni-teknik prosedürleri yerine getirerek kişisel veri işlenmelerini ve/veya taraflarına ticari elektronik iletişimleri durdurabilirler. Bu husustaki açık bildirim-taleplerine göre, kişisel veri işlemleri ve/veya belirttiği kanallar için tarafına iletişimler yasal azami süre içinde durdurulur (yasalara göre mümkün-gereken veya yükümlü olunan kişisel veri işlemeleri ve iletişimler devam eder). Ziyaretçi dilerse ayrıca, hukuken muhafazası gereken ve/veya mümkün olanlar haricindeki bilgileri, veri kayıt sisteminden silinir ya da yok edilir veya aynı amacı sağlamak üzere kimliği belirli olmayacak biçimde anonim hale getirilir. Bu hususlardaki başvuru ve talepler yasal azami süreler içinde yerine getirilecek yahut hukuki gerekçesi tarafına açıklanarak kabul edilmeyebilecektir (İlgili kanuni haklar saklıdır).

(Bilgisayar ve diğer cihazlarınızdaki çerezler ve bildirimlere ilişkin bilgilendirmeler, bunları düzenlemek için yapabileceğiniz işlemler yukarıda belirtilmiştir).

Üçüncü Kişilere Ait Siteler-Dijital Platformlar ve Uygulamalar

Sitemizden (mobil versiyonları dahil) ulaşılan diğer sitelerde kendilerine ait gizlilik-güvenlik politikaları, kullanım, iletişim ve kişisel veri işlenme şartları geçerlidir; reklam, banner, içerik görmek veya başka herhangi bir amaç ile ulaşılan web sitelerinden bilgi kullanımları, keza sitelerin (ve sair dijital platformların) etik ilkeleri, gizlilik-güvenlik prensipleri, kişisel veri saklama ve imha politikaları, servis kalitesi, kullanım şartları, çerezleri-web işaretçileri ve benzerleri, bildirimleri-önerileri ve diğer uygulamaları sebebi ile oluşabilecek ihtilaf, maddi-manevi zarar ve kayıplardan Şirketimiz sorumlu değildir.

Sorumluluk

Ziyaretçilerin Sitemizden veya Sitemizde link verilen diğer sitelerden / mobil uygulamalardan / her türlü bildirimlerden ve Şirketimize ait diğer birim-mecralardan edindikleri bilgiler, taraflarına elektronik iletişimi yapılan bilgilendirme, tanıtım ve reklamlar, keza her türlü öneriler çerçevesinde aldıkları kararlardan, bunlara göre yaptıkları her türlü işlem ve uygulama ile sonuçlarından Ziyaretçiler sorumludurlar.

Herhangi bir Sitemiz Ziyaretçisinin hukuki/fiili ehliyet durumunu bilemeyeceğimizden, çocukların ve diğer reşit olmayan kişilerin kullanımları, bilgileri ve bunların işlenme-işlemleri hususunda sorumluluk kanuni temsilcilerine ait olup kişisel verilerine (ve duruma göre keza iletişimlere) ilişkin haklarını da kanuni temsilcileri marifetiyle kullanabilirler.

Site İçeriği Üzerinde Haklar

Sitemizdeki her türlü bilgi ve içerik ile bunların düzenlenmesi, revizyonu ve kısmen/tamamen kullanımı konusunda; Şirketimizin anlaşmasına göre diğer üçüncü şahıslara ait olanlar hariç; tüm fikri-sınai haklar ve mülkiyet hakları Şirketimize aittir.

Değişiklikler

Şirketimiz gizlilik, kişisel veri saklama-kullanım ve imha politikası ve Site kullanım şartları gibi konularda, keza sunacağı ürün, hizmet ve fırsatlarda, kampanya vb. durumlarda gerekli görebileceği her türlü değişikliği yapma hakkını saklı tutar; bu değişiklikler Şirketimizce internet sitemizden veya diğer uygun yöntemler ile duyurulduğu andan itibaren geçerli olur.

Tüm bu konularda ek bilgi istemlerinizi, her türlü talep ve şikayetlerinizi aşağıdaki iletişim kanallarından ulaşarak Şirketimize bildirebilirsiniz. İlgili talebin yasalar gereği belirli bir prosedürde yapılması gereken hallerde söz konusu prosedüre uyulması gerekir.

Şirket : Arrakis Tanıtım Organizasyon Pazarlama San. Tic Ltd. Şti

Bağlı Grup Şirketler :

Adres : Altunizade Mah. Sırmaperde Sok. No:25 Üsküdar / İstanbul

Telefon : +90 216 457 0073

İnternet Adresi : www.thegamify.com